Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos kalba Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga teikiant Valstybės apdovanojimus

Gerbiami iškilmių dalyviai, mieli svečiai,

man didelė garbė šiandien, Lietuvai švenčiant seniausią valstybės gimtadienį, teikti valstybinius apdovanojimus asmenims, kurie nusipelnė mūsų šaliai ir garsino jos vardą pasaulyje.

Ką reiškia šiandien garsinti šalies vardą? Ne kiekvienas tai sugeba. Vien noro nepakanka – veikiau atvirkščiai, nes kryptingos pastangos neretai baigiasi nesėkme. Brangios įvaizdžio formavimo strategijos negali pakeisti ilgalaikio sunkaus žmogaus darbo jam mieloje srityje. Tokia veikla vieną dieną, jam ar jai netikėtai, duoda saldžių vaisių: kūrybinės sėkmės, naujų atradimų, didelių laimėjimų. Taip pat ir asmeninio bei visos šalies žinomumo.

Karalius Mindaugas plačiai pagarsino Lietuvą, nors vargu ar tai buvo jo tikslas. Iki Lietuvos karaliaus krikšto ir karūnavimo mažai kas Europoje žinojo mūsų šalies vardą. Mindaugas didelėmis pastangomis sukūrė valstybę, kad vėliau jo pėdomis galėtų žengti Gediminas, Vytautas, Jogaila ir kiti Lietuvos didieji kunigaikščiai. Jie, be jokios abejonės, pakėlė Lietuvos žinomumą iki europinio lygmens. Dar daugiau laiko prireikė, kol Lietuva ėmė garsėti kitose – mokslo, meno, sporto – srityse.

Šalies vardą labiausiai garsina tie, kurie savo talentus nukreipia tinkama kryptimi, kurie kuria ir skleidžia kultūrą, kurie nebijo būti kitokie, kartais net rizikuoti savo gyvybe. Nėra ir negali būti baigtinio nuopelnų Lietuvai sąrašo, nes kiekvienas atvejis yra – ir privalo būti – unikalus.

Taip pat ir šiandien mes čia matome daugybę įvairiausių veiklos rūšių  atstovų, kurių nuopelnai – aiškūs, neginčijami, išskirtiniai.

Įvertinę jų darbus, dėkojame aukščiausio lygio pasaulio scenos žvaigždėms, žymiems Lietuvos ir užsienio valstybių mokslininkams, jaunimo švietėjams, istorijos tyrėjams ir puoselėtojams, meno kūrėjams, kultūros veikėjams.

Dėkojame išskirtinį proveržį pasiekusiems verslininkams, veikliems visuomenės veikėjams, svarbių pilietinių ir socialinių iniciatyvų autoriams, tvirtų ryšių tarp draugiškų tautų mezgėjams, kūrėjams.

Dėkojame daugkartinei sporto čempionei, savo pavyzdžiu įkvėpusiai ištisą jaunųjų sportininkų kartą, policijos komisarui, savo gyvenimą skyrusiam kovai su korupciniais nusikaltimais, ir jaunam kariūnui, viskuo rizikavusiam dėl kitų žmonių gyvybių.

Prisimindami šiuometinį sukrėtimą, kai visai šaliai teko sutelkti jėgas koronaviruso pandemijos akivaizdoje, reiškiame didžiausią padėką mūsų medikams, stovėjusiems pirmosiose nelengvos kovos gretose, ir visiems tiems, kurie skubėjo į pagalbą tada, kai to labiausiai reikėjo.

Šią Valstybės dieną sutikome ne tik nenugalėti, bet ir sustiprėję. Įsitikinome, kiek daug galime padaryti, veikdami išvien. Tegul tai tampa įkvėpimu ateities darbams, kurie stiprins Lietuvą ir toli už jos ribų skleis mūsų šalies garsą.

Sveikinu visus su Valstybės gimimo diena!

Parašykite komentarą