Nusipelniusiems savo šaliai – valstybiniai apdovanojimai iš Prezidento rankų

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius.

„Šiandien matome daugybę įvairiausių sričių atstovų, kurių nuopelnai – aiškūs, neginčijami, išskirtiniai. Įvertinę jų darbus, dėkojame aukščiausio lygio pasaulio scenos žvaigždėms, žymiems Lietuvos ir užsienio valstybių mokslininkams, jaunimo švietėjams, istorijos tyrėjams ir puoselėtojams, meno kūrėjams, kultūros veikėjams. Dėkojame išskirtinį proveržį pasiekusiems verslininkams, veikliems visuomenės veikėjams, svarbių pilietinių ir socialinių iniciatyvų autoriams, tvirtų ryšių tarp draugiškų tautų kūrėjams. Dėkojame daugkartinei sporto čempionei, savo pavyzdžiu įkvėpusiai ištisą jaunųjų sportininkų kartą, policijos komisarui, savo gyvenimą skyrusiam kovai su korupciniais nusikaltimais, ir jaunam kariūnui, viskuo rizikavusiam dėl kitų žmonių gyvybių“, – ceremonijos metu kalbėjo Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, prisimindami šiuometinį sukrėtimą, kai visai šaliai teko sutelkti jėgas koronaviruso pandemijos akivaizdoje, reiškiame didžiausią padėką mūsų medikams, stovėjusiems pirmosiose nelengvos kovos gretose, ir visiems tiems, kurie skubėjo į pagalbą, kai to labiausiai reikėjo. Šią Valstybės dieną, anot Prezidento, sutinkame ne tik nenugalėti, bet ir sustiprėję – įsitikinome, kiek daug galime padaryti, veikdami išvien. Valstybės vadovas palinkėjo, kad tai taptų įkvėpimu ateities darbams, kurie stiprintų Lietuvą ir toli už jos ribų skleistų mūsų šalies garsą.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius skirtas pasaulio šiuolaikinės penkiakovės pasaulio ir Europos čempionei Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius – operos solistei, pasaulinę šlovę pelniusiai, vienai ryškiausių dabarties dainininkių Violetai Urmanavičiūtei-Nigro. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius įteiktas ilgamečiam kritinio Lietuvos dailės istorijos naratyvo puoselėtojui, poetui, eseistui Alfonsui Andriuškevičiui ir Baltijos jūros povandeninės archeologijos ir povandeninio marinistinio paveldo pradininkui ir aktyviam tyrėjui Vladui Žulkui.

Už aktyvų Lietuvos ir Japonijos kultūrinio ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimą, filantropinės veiklos ir kultūros mecenatystės bei pilietiškumo puoselėjimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanotas Ramūnas Garbaravičius, aktyvi senosios dailės parodų organizatorė ir kuratorė, meno istorikė Rūta Janonienė, ekonomikos ir finansų pasaulio tyrinėtojas, Lietuvos ekonominio skatinimo puoselėtojas JAV Jeilio universiteto profesorius, Nobelio premijos laureatas Robertas J. Shilleris.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi – Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, Lietuvos teatro, kino ir televizijos aktorius, sukūręs daug įsimintinų teatro ir kino vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje, Liubomiras Laucevičius, taip pat kultūros istorikė, daugelio knygų ir straipsnių Lietuvos kultūros ir religijos istorijos temomis autorė Ingė Lukšaitė bei Lietuvos teatro ir kino aktorė Jūratė Onaitytė.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi – šokio teatro vadovė, režisierė, choreografė, garsinanti Lietuvos vardą tarptautiniuose teatro festivaliuose, savo kūryba įprasminanti Lietuvos istorinį palikimą, Andželika Cholina, Klaipėdos jaunimo teatro įkūrėjas ir režisierius, sukūręs daug skirtingų teatro ir kino vaidmenų Lietuvos ir užsienio vaidybinėse kino juostose, Valentinas Masalskis, Lietuvos dokumentinio kino režisierius ir prodiuseris, aktyvus Lietuvos dokumentinio kino puoselėtojas Arūnas Jonas Matelis, taip pat Lietuvių informacijos centro Vašingtone įkūrėjas, aktyvus Lietuvos laisvės siekių ir informacijos skleidėjas tarp Jungtinių Amerikos Valstijų politikų Victor Alfonsas Nakas.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius įteiktas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnui Žygimantui Kaminskui, kuris pernai, nepaisydamas pavojaus savo gyvybei, išgelbėjo Baltijos jūroje skendusius 10 metų berniuką ir keturis vyrus.

Per iškilmingą ceremoniją Prezidento rūmų Baltojoje salėje apdovanoti mokslo ir švietimo, kultūros atstovai, verslo, ekonomikos ir medicinos asmenys, visuomeninių ir pilietiškumo iniciatyvų puoselėtojai, sportininkai, valstybės pareigūnai ir kariūnai bei su koronaviruso pandemija kovoję piliečiai.

Valstybės apdovanojimai – tai Respublikos Prezidento dekretu skiriami ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai, įteikiami Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją. Iš viso šią dieną Prezidentas apdovanojo 50 asmenų.

Parašykite komentarą