Gyventojai palankiai vertina pensijų anuitetų perdavimą „Sodrai“

Daugiau nei pusė gyventojų palankiai vertina tai, kad pensijų anuitetų mokėjimas perduotas „Sodrai“, tačiau trečdaliui dar trūksta informacijos apie pensijų anuitetų sąlygas, rodo visuomenės nuomonės apklausa. „Sodra“ centralizuotą pensijų anuitetų paslaugą pradėjo teikti nuo liepos 1 dienos ir jau sulaukė 4 pensijų kaupimo dalyvių prašymų skirti išmokas.

„Sodros“ užsakymu bendrovės „Spinter“ birželį atlikto reprezentatyvaus šalies gyventojų nuomonės tyrimo dėl papildomos „Sodros“ pensijos mokėjimo duomenimis, 54 proc. gyventojų žino, kad nuo liepos pensijų anuitetus mokės „Sodra“. Ši informacija pasirodė neaktuali kas penktam gyventojui.

51 proc. gyventojų priimtina, kad papildomą pensiją (šalia senatvės pensijos) gyventojams, kurie dalyvavo pensijų kaupime, iš jų pensijų fonduose sukauptų lėšų mokės „Sodra“, o ne privačios bendrovės. Tai nepriimtina – 23 proc. gyventojų.

32 proc. apklaustųjų teigia, jog jiems trūksta informacijos apie pensijų anuitetų mokėjo sąlygas. 

„Pensijų anuitetų mokėjimo sąlygos ir tvarka buvo pristatyta visiškai neseniai, tad dabar sieksime gyventojams, dalyvaujantiems pensijų kaupime, suteikti kuo daugiau informacijos apie tai, ką už savo sukauptas lėšas jie gaus, kai išeis į pensiją. Tai labai svarbu.

Kita vertus, jaučiame ir tam tikrą gyventojų pasitikėjimą – vos pradėję teikti paslaugą jau sulaukėme klientų prašymų skirti ir mokėti pensijų anuitetus. Kai kurie klientai laukė būtent to momento, kai šią paslaugą pradės teikti „Sodra“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Pensijų anuitetus iš „Sodros“ įsigyti turės tie pensijų kaupimo dalyviai, kurie, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar likus ne mažiau kaip 5 metams iki pensijos, bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų.

Jie galės rinktis sau tinkamiausią vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių: standartinį pensijų anuitetą, standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtąjį pensijų anuitetą.

Standartinio pensijų anuiteto mėnesinės išmokos, palyginti su kitomis pensijų anuiteto rūšimis, bus didžiausios ir mokamos visą likusį gyvenimą. Garantuojama, kad išmokos nemažės, bet galės būti ir didesnės, jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo grąža bus didesnė, negu jau įskaičiuota į pensijų anuitetą. Ši pensijų anuiteto rūšis neturi paveldėjimo.

Jeigu paveldėjimas svarbus, žmogus galės rinktis pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – tuomet lėšos, kurių nespėta išmokėti iki 80 metų, jeigu gyventojas šio amžiaus nesulauktų, paveldimos.

Abiem standartinio pensijų anuiteto atvejais gyventojas „Sodrai“ perves visą savo pensijų fonde sukauptą sumą, o išmokos dydis priklausys nuo sukauptos sumos bei amžiaus, kai įsigyjamas pensijų anuitetas.

Pasirinkęs atidėtąjį pensijų anuitetą gyventojas „Sodrai“ perves tik dalį sukauptos sumos, už kurią „Sodra“ jam mokės pensijų anuitetą sulaukus 85 metų amžiaus. Pensijų fonde likusią ir toliau investuojamą sumą iki 85 metų periodinėmis išmokomis mokės pensijų kaupimo bendrovė. Išmokų dydis gali svyruoti – būti didesnis ar mažesnis kiekvieną mėnesį – tai priklausys nuo investavimo rezultatų. Suma, kurios nespėta išmokėti iki 85 metų iš pensijų fondo, – paveldima.

„Skirtingos pensijų anuitetų rūšys pritaikytos skirtingiems gyventojų poreikiams ir lūkesčiams. Vis dėlto, svarbiausia yra garantija, kad žmogus visą likusį gyvenimą gaus papildomas nuolatines pajamas ir jos nesibaigs, kad ir kiek ilgai žmogus gyventų. Tai yra „Sodros“ įsipareigojimas, kurį garantuoja ir valstybė“, – teigia D. Gerulytė. 

Šiuo metu Lietuvoje pensijų kaupimo sutartis yra sudarę dauguma dirbančiųjų – 1,373 mln. gyventojų. Iš jų beveik 200 tūkst. kaupimą yra sustabdę. Vien šiemet į kaupimą buvo įtraukti ar patys sutartis sudarė per 30 tūkstančių gyventojų. Skaičiuojama, kad po 10 metų daugiau nei pusė kaupiančiųjų bus sukaupę pakankamas sumas, kad įsigytų pensijų anuitetą.

Parašykite komentarą