Seimo Europos reikalų komiteto pranešimas: „Pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai Vokietija didžiausią dėmesį skirs valstybių narių vienybei ir solidarumui, tuo pat metu telks pastangas Europos atsigavimui, prioritetinių tikslų ir lūkesčių įgyvendinimui“

2020 m. liepos 9 d. pranešimas žiniasklaidai

Iki COVID-19 pandemijos pagrindinėmis Vokietijos pirmininkavimo kryptimis buvo įvardijami Daugiametės finansinės programos, ateities santykių su Jungtine Karalyste, klimato, migracijos, skaitmenizacijos, santykių su Kinija, Afrika, prekybos ir pramonės, teisės viršenybės, socialiniai klausimai. Visgi 2020 m. kovą prasidėjusi COVID-19 pandemija pareikalavo prioritetų peržiūros – pagrindiniu tikslu dabar įvardijamas krizės suvaldymas, išėjimas iš krizės ir ūkio atkūrimas. Vokietijos pirmininkavimo šūkis – „kartu Europos gaivinimui“. Pagrindinis Vokietijos pirmininkavimo tikslas – koordinuotas Europos Sąjungos (ES) atsakas siekiant įveikti COVID-19 pandemijos sukeltą krizę.

Europos reikalų komiteto posėdyje Vokietijos pirmininkavimo prioritetus pristatęs Vokietijos Federacinės Respublikos Misijos vadovo pavaduotojas Pėteris Vilhelmas Bušmanas (Peter Wilhelm Buschmann) sakė: „Man džiugu šiandieną pabrėžti tai, kad joks kitas regionas pasaulyje neparodė tokio solidarumo, siekiant įveikti COVID-19, ir dėl to mes žengiame į naują pirmininkavimo laikotarpį su nemažu pasitikėjimu. Vokietija savo pirmininkavimo laikotarpiu ketina kaip tik labai prisidėti stiprinant šį pasitikėjimą, šį solidarumą ir, manau, kad visos Europos Sąjungos valstybės narės įneš savo tinkamą indėlį.“

Kroatijos pirmininkavimo rezultatus pristatęs Kroatijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Krešimiras Kedmenecas (Krešimir Kedmenec) priminė, kad Kroatija savo pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai grindė šūkiu „Stipri Europa iššūkių pasaulyje“. Pagrindinės planuotos Kroatijos pirmininkavimo temos: besivystanti, sujungianti, apsauganti ir įtakinga Europa. K. Kedmenecas pabrėžė, kad ne tik 2020 m. kovą kilusi COVID-19 pandemija, bet ir 5,3 balo stiprumo įvykęs žemės drebėjimas, supurtęs didelę teritoriją į šiaurę nuo Zagrebo, padarė milžinišką poveikį Kroatijos pirmininkavimui. Dėl to nuo 2020 m. kovo mėnesio visos pastangos buvo skiriamos atsakui į pandemiją ir jos pasekmes. Buvo aktyvuotas ES integruotas politinio atsako į krizes mechanizmas, siekiant užtikrinti sklandų dalinimąsi informacija tarp valstybių narių ir operatyviai spręsti kylančius klausimus (sklandus prekių judėjimas ES viduje, įvedus laikiną vidaus sienų kontrolę; ES piliečių kelionių tranzitu užtikrinimas, bendrieji asmens apsaugos priemonių pirkimai; koordinuotas ribojančių priemonių švelninimas ir kt.). Per rekordiškai trumpą laiką priimti sprendimai dėl visapusiško ES atsako į krizę bei užtikrinta apie 650 tūkst. ES piliečių repatriacija į ES.

Komiteto nariai su ambasadų atstovais diskutavo Rytų partnerystės politikos stiprinimo, Astravo atominės elektrinės elektros importo į ES šalis draudimo, ES partnerystės prioritetų santykiuose su Kinija, „Brexit“, 5 G ryšio, Rusijos Federacijos konstitucijos pataisų vertinimo ir kt. klausimais.

Vokietijos pirmininkavimo ES Tarybai oficiali interneto svetainė: https://www.eu2020.de/eu2020-en

Europos Sąjungos (ES) Tarybai Vokietija pirmininkauja 2020 m. antrąjį pusmetį (2020 m. liepos 1 d. – gruodžio 31 d.). Vokietijos pirmininkavimo programos prioritetai papildo ir sukonkretina birželio 19 d. ES Tarybos patvirtintą pirmininkaujančių šalių trejeto (Vokietijos, Portugalijos ir Slovėnijos) trio programą bei Europos Komisijos darbo programą 2020 metams (paskelbta 2020 sausio 29 d., atnaujinta gegužės 27 d.).

Parašykite komentarą