Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Andriaus Kupčinsko pranešimas: parlamentaras ragina Vyriausybę nevilkinti sprendimų dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pritaikymo visuomenės reikmėms

2020 m. liepos 9 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas, dalyvavęs vos pirmajame surengtame Susisiekimo ministerijos darbo grupės posėdyje dėl centrinių Kauno ir Klaipėdos paštų, pasigenda spartos iš Vyriausybės ir Susisiekimo ministerijos pusės bei apgailestauja dėl neišnaudoto laiko nuotoliniams posėdžiams karantino laikotarpiu. Po pasikartotinų ir primygtinių paklausimų Vyriausybės valandų metų Seimo pavasario sesijoje, A. Kupčinskas sulaukė kvietimo į darbo grupės pirmąjį posėdį.

Darbo grupė bendru sutarimu pritarė Kaune vykusios viešojoje diskusijos metu pristatytai idėjai ir pasiūlymui dėl Centrinio pašto pastato įveiklinimo ir jo pritaikymo visuomeninėms, kultūrinėms, socialinėms, pilietinėms, administracinėms ar kitoms panašioms reikmėms. Kauno miesto centrinio pašto pastate siūloma įkurti Lietuvos architektūros centrą-muziejų, kurio idėją pasiūlė iniciatyvinė grupė „Paštininkai“ (vadovas A. Karalius). Klaipėdos miesto centrinio pašto pastate sulaukta siūlymų įkurti Klaipėdos miesto galeriją-muziejų, Profesoriaus A. Kliševičiaus vardo kaligrafijos ir rašto meno mokyklą, Jaunųjų menininkų rezidentūrą, kurią pasiūlė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius arba Piligrimų centrą, kurį pasiūlė Telšių vyskupijos kurija. Klaipėdos atveju laukiama idėjos išgryninimo ir bendro sutarimo dėl vieningesnės idėjos.

Tačiau kol kas nėra aišku, kokiu būdu ir kada Kauno bei Klaipėdos centrinių paštų pastatai bus perimti iš AB Lietuvos pašto balanso ir apsaugoti nuo privatizacijų. Be to, AB Lietuvos paštas toliau neprisiima jokių socialinių atsakomybių dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų, kai jau dabar galima kreiptis į Kultūros pavaldo departamentą (KPD) dėl būtinų ekspertizių ir tyrimų atlikimo ir Europos Sąjungos lėšų pritraukimo.

Seimo narį A. Kupčinską labiausiai stebina Kultūros ministerijos išsakyta pozicija, kad abiejų centrinių paštų jų kuruojamiems muziejams nereikia, užuot pritarus visuomeninėms idėjoms dėl visuomeninių ir kultūrinių iniciatyvų bei nepermetinėjus atsakomybių kitoms ministerijoms.

„Raginu nedelsti ir nevilkinti klausimo, kaip pandemijos laikotarpiu, bei nelaukti kito politinio ciklo, o dar iki rugsėjo 1 d. Vyriausybės posėdyje išreikšti politinę valią dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų gairių, kurias siūlo Susisiekimo ministerijos tarpinstitucinė darbo grupė. Esamomis aplinkybėmis yra palankiausias metas Vyriausybei skirti lėšas iš ekonomikos skatinimo šaltinių Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų išpirkimui iš Lietuvos pašto, analogiškai kaip skirtos nepalyginamai didesnės lėšos Savivaldybių mokyklų renovacijoms (100 mln.) ir Kelių priežiūros programai (155 mln.). Tuo tarpu Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų išpirkimui reiktų tik apie 3,6 mln. eurų, pagal paskutinio vertinimo kainas, kurios dabar gali būtų sumažėjusios dėl kritusios nekilnojamojo turto paklausos“, – teigė Seimo narys A. Kupčinskas.

Parašykite komentarą