Neteisėtas valstybės pagalbos teikimas Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai. Skundo EK tekstas

Interneto žiniasklaidos asociacija ir UAB „All Media Lithuania“ viešina skundo, pateikto prieš Lietuvos valstybę, tekstą. Skundą Europos Komisijai (EK) dėl valstybės pagalbos teikimo Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT), pažeidžiant Europos Sąjungos valstybės pagalbos taisykles, minėtos bendrovės pateikė prieš dvi savaites.

„Europos Komisija oficialiai užregistravo skundą ir taip pradėjo teisinę procedūrą prieš Lietuvą.  Registravimo ir atsiliepimo tempas rodo, kad EK skundą vertina kaip aiškų ir pagrįstą.

Viešiname visą EK priimto skundo tekstą, kuriame galima matyti motyvus ir tikslus, modelio neatitikimą europinei praktikai, suderinimo nebuvimą bei surinktus įrodymus“, –  sako skundą pateikusios Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkas Arnas Marcinkus.

Skundas EK pateiktas siekiant išgryninti nepriklausomos žiniasklaidos ir visuomeninio transliuotojo santykį ir tikintis, kad Lietuvos valdžia sukurs tokį valstybės pagalbos nacionaliniam transliuotojui modelį, kuris atitiktų Europos praktiką, subalansuotų žiniasklaidos rinką, užtikrintų nacionalinio transliuotojo nepriklausomumą ir pakankamą finansavimą misijai atlikti.

Primename, kad iš Nyderlandų visuomeninio transliuotojo dėl analogiškai skirtos neteisėtos valstybės paramos buvo išieškotas beveik 77 mln. eurų finansavimas. Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos ir daugelio kitų šalių nacionalinių transliuotojų finansavimo modeliai buvo pakeisti to pareikalavus Europos Komisijai. Pastaroji jau yra priėmusi apie 40 sprendimų, nurodančių suderinti valstybės pagalbą Europoje veikiantiems visuomeniniams transliuotojams bei koreguoti tokią pagalbą reguliuojančius įstatymus.  

Skundo priedus galima atsisiųsti pasinaudojus nuoroda: https://we.tl/t-trr8LmgamI  

Parašykite komentarą