Interneto parduotuvėse – atsainus požiūris į vartotojų teises

Pranešimas spaudai | Vilnius, 2020 m. liepos 14 d.

Lietuvos verslininkai, prekiaujantys internetu, nepaiso privalomų reikalavimų savo el. parduotuvėse pateikti informaciją vartotojams apie jų teises bei šias teises užtikrinti. Tai nustatė Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas (toliau – LVOA), įgyvendindamas stebėsenos projektą ,,Vartotojui draugiška prekyba internetu“. Projekto metu analizuojama, ar vartojimo prekes bei paslaugas siūlančios svetainės atitinka vartotojų apsaugos reikalavimus.  

„Vartotojo teisė nenurodant priežasties ir nepatiriant papildomų išlaidų per 14 d. dienų atsisakyti internetu sudarytos sutarties, priminimas apie teisinę garantiją – tai informacija, kurią dažniausiai „pamiršta“ nurodyti verslininkai savo el. parduotuvėse“, – sako projekto vadovė, LVOA Tarybos narė Evelina Gruzdienė.     

Projektui įpusėjus ir ekspertams išanalizavus daugiau nei 100 el. parduotuvių, nerasta nei viena svetainė, kuri atitiktų visus vartotojų teisių reikalavimus. Tiesa, pažeidimai labai skiriasi – nuo pasenusios informacijos iki tokių atvejų, kai nėra nurodyta nei pardavėjo tapatybė, nei el. pašto adresas, nei galutinė prekių kaina ar prekių pristatymo sąlygos, garantija nesuteikiama arba ji neatitinka teisės aktuose įtvirtintų terminų. Ypač informacijos vartotojams trūksta interneto parduotuvėse, veikiančiose socialiniuose tinkluose (sudėtinga identifikuoti pardavėją, o prekės kaina atskleidžiama tik parašius asmeninę žinutę), nors jei socialinė paskyra naudojama verslo tikslais, jai taikomi tokie pat reikalavimai, kaip ir el. svetainėms. Tikėtina, kad kilus problemų, tikimybė atsisakyti sutarties ar reikalauti prekės garantijos būtų labai maža. Neretai el. parduotuvėse aptinkama ir nesąžiningos komercinės veiklos požymių – pavyzdžiui, tai, kad prekėms suteikiama 2 m. garantija arba, kad prekę galima grąžinti per 14 dienų, pateikiama kaip išskirtinė paslauga klientams, nors šių reikalavimų privaloma laikytis.

Vykdydama projektą LVOA informuoja el. parduotuves apie nustatytus trūkumus, suteikia terminą jų pašalinimui. Jei verslininkai nereaguoja į LVOA pranešimus, informacija apie pažeidimus bus pateikta Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri turi teisę taikyti atitinkamas sankcijas.

LVOA atstovės E. Gruzdienės teigimu, projektu siekiama ne bausti, bet skleisti aktualią informaciją: „Suprantama, verslininkai, prekiaujantys internetu, privalo užtikrinti vartotojų teises, tačiau mūsų projekto tikslas – atlikti stebėseną, kad galėtume pamatyti ko trūksta ir patarti.  Išanalizavę trūkumus, paruošėme atmintines verslininkams ir vartotojams – ką reikia žinoti parduodant ir perkant internetu“.

Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas – vartotojų interesus ginanti ir atstovaujanti organizacija, jungianti 10 Lietuvos vartotojų asociacijų. Vieninteliai Lietuvoje esame Europos vartotojų organizacijos BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) nariais (nuo 2013 m.). Organizacijos identifikacinis numeris Europos Sąjungos Skaidrumo registre: 506497923503-90.

 

Parašykite komentarą