Seimo narys kreipėsi į ministrą dėl Bolt food streiko

Maisto pristatymo platformos „Bolt food“ darbuotojams rengiantis streikui, Seimo narys Tomas Tomilinas kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministrą, prašydamas esant poreikiui suteikti teisinę pagalbą nuskriaustiems žmonėms ir parengti pasiūlymus dėl tokio pobūdžio civilinių santykių teisinio reglamentavimo.

„Streikas prieš robotus. Tai pagaliau įvyko ir Lietuvoje. Masinio įdarbinimo skaitmeninių platformų išnaudojami žmonės visame pasaulyje šaukiasi pagalbos ir griebiasi „šiaudo“ – bando ginti savo teisės naudojantis tradicine darbo teise, kalba apie „streiką“, neturėdami darbuotojo teisinio statuso ir būdami formaliais „verslininkais“. Tokių atvejų tik daugės, nes plintant robotizacijai nauji darbai atsiranda tik labai aukštos pridėtinės vertės kategorijose ir ten, žemiausioje grandyje, kur žmonių tariamam „verslui“, o iš tiesų alinančiam darbui už 1000-1500 eurų „į rankas“ vadovauja skaitmeniniai algoritmai, net ne žmonės. Nors šis konkretus streikas susijęs su mažinamais įkainiais, akivaizdu, kad kurjeriams rūpi ar rūpės ir saugumo, ir sveikatos temos. Turime skubiai parengti valstybės strategiją dėl tokio pobūdžio komercinių santykių plėtros ir poreikio ginti sistemiškai išnaudojamų žmonių teises, kurie net formaliai neturi darbuotojo statuso“, – savo laiške ministrui rašė Tomas Tomilinas.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) turi prievolę padėti, konsultuoti darbo konfliktu metu, tačiau šiuo atveju ji, panašu, neturi įgaliojimų padėti. VDI yra pavaldi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Parašykite komentarą