„Švyturys“ pateikia išskirtinę senamiesčio erdvės viziją Klaipėdos miestui

Šalies gėrimų pramonės lyderis „Švyturys-Utenos alus“ uostamiesčio miestui pateikė naują Klaipėdos „Švyturio“ daryklos teritorijos vystymo projektą. Bendrovė siūlo atgaivinti ir atnaujinti senamiesčio erdvę, kuri būtų pritaikyta skubančiam ir patogumą vertinančiam šiuolaikiniam miesto žmogui.

Pateiktuose kapitalinio remonto projektiniuose pasiūlymuose naujasis pastatų kompleksas sujungtų senamiestį ir gyvenamuosius rajonus, įkvepiant užmirštam senamiesčio kvartalui – Kulių vartų, Bangų ir Tilžės gatvių formuojamai teritorijai – daugiau gyvybės ir judrumo.

Atverti industrines erdves viešam naudojimui

„Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktoriaus Dainiaus Smailio teigimu, projekte numatomas gamybos ir pramonės paskirties pastato kapitalinis remontas. Nors pagrindinė naudojimo paskirtis – sandėliavimo – užima daugiau nei pusę esamo pastato ploto, yra numatomos ir kitos patalpų paskirtys – gyvenamosios, administracinės, sporto, prekybos ir maitinimo, siekiant patenkinti miesto gyventojų poreikius. 

„Šioje senamiesčio teritorijoje yra išlikęs vienas vertingiausių reliktų – alaus bravoro darbuotojų gyvenamasis namas, o kiti pastatai rekonstruoti dėl naujos „Švyturio“ alaus daryklos dar XX a. Šio projekto tikslas yra sutvarkyti pastatus, nekeičiant jų mastelio, tačiau papildant teritorijos aplinkoje saugotinus statinius ir įkvėpti daugiau gyvybės, žmonių judėjimo šiame kvartale. Mes norime atverti industrines erdves viešam naudojimui – kurti naujas darbo vietas, laisvalaikio zonas ir įtraukti miestiečius į teritoriją, kuri ilgą laiką buvo neprieinama ir nematoma. Tuo pačiu siekiame, kad naujieji sprendimai būtų stilistiškai vientisi, prisidėtų prie urbanistinės ir architektūrinės miesto plėtros kūrimo, išlaikant unikalų Klaipėdos architektūros stilių“,komentuoja D. Smailys.

Nauja pastato planinė struktūra siekia užtikrinti nepriklausomą ir kokybišką̨ kiekvienos pastato funkcijos veikimą. Skirtingos komplekso paskirtys būtų sujungiamos pagrindine pėsčiųjų alėja – jungtimi tarp aplinkinių viešųjų erdvių.

Architektūrinė idėja – išlaikyti istorinį vientisumą

Pagrindinė architektūrinė idėja, kad esamas statinių kompleksas išlaikytų istoriškai susiformavusį vientisumą. Architektas Vaidas Tamošiūnas teigia, kad šis projektas ne tik išpildytų klaipėdiečių lūkesčius, bet ir prisidėtų prie urbanistinės bei architektūrinės miesto plėtros kūrimo.

„Projektas siekia atverti ir sutvarkyti buvusios gamyklos teritoriją, atsižvelgiant į jautrią senamiesčio aplinką – tai bendra ir daugiau apimanti vizija. Naujoji pėsčiųjų alėja, kuri kerta buvusios gamyklos teritoriją, formuoja naują jungtį tarp senamiesčio ir gyvenamųjų teritorijų. Siekiant organiškai įsikomponuoti į aplinką, esami pastatų tūriai papildomi naujais architektūriniais elementais, taip pat atidengiamos esamos pastato konstrukcijos, kurios veikia kaip užuomina į buvusią komplekso paskirtį“,pasakoja V. Tamošiūnas. 

Architektas pabrėžia, kad buvusios industrinės teritorijos atvėrimas miestiečiams galėtų puikiai papildyti jau vykstančią Klaipėdos miesto plėtrą. Tokia vystymosi kryptis yra taikoma ir daugelyje Europos miestų, kuriuose gamykloms keliantis už miesto ribų, jų buvusios teritorijos pritaikomos visuomenės poreikiams, tokiu būdu užtikrinant tvarų miesto vystymąsi.  

Parašykite komentarą