Koinvesticinis fondas investavo į dirbtinio intelekto sprendimą širdies ligoms tirti

Rizikos kapitalo fondas „Koinvesticinis fondas“ kartu su verslo angelų tinklo „LitBAN“ nariais investavo į lietuvišką startuolį „Ligence“, sukūrusį programinę įrangą su dirbtinio intelekto sprendimais širdies ligoms tirti. Idėjos autoriai – 8 jauni medikai tiki, kad jų sprendimas palengvins širdies echoskopijų tyrimą prisidės kovojant su COVID-19 ir prie išmanios Lietuvos garsinimo pasaulyje. Bendra investicijos suma į startuolį siekia 360 tūkst. EUR, „Koinvesticinio fondo“ dalis – 260 tūkst. EUR. 

Širdies echoskopija šiuo metu reikalauja daug gydytojo rankų darbo, nes reikia spaudinėti ultragarso mašinos mygtukus, o pačio tyrimo kokybė priklauso nuo gydytojo įgūdžių ir patirties. Todėl „Ligence“ komanda sugalvojo sukurti programinę įrangą, kuri automatizuoja širdies echoskopiją – tai yra pati atlieka širdies matavimus ir padeda diagnozuoti, ar yra kokių nors širdies pakitimų. Ypatingai tai tapo aktualu šiandien, kai pasaulis ieško priemonių COVID-19 pandemijai pažaboti ir jos sukeltoms pasekmėms mažinti. Kadangi koronavirusas gali pažeisti širdies raumenį, „Ligence“ jau kuria sistemą, kuri padėtų nustatyti COVID-19 sukeltus širdies pažeidimus.  

„Krūtinės rentgenogramų, kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai jau turi nemažai sukurtų automatizacijos sprendimų. Tačiau širdies echoskopija vis dar atsilieka nuo pasaulinio progreso ir automatizavimo trūkumas ne visada padeda teisingai nustatyti širdies ligas. Pavyzdžiui, dviejų kardiologų atlikti matavimai tiriant tą patį pacientą gali būti labai skirtingi, o automatizuota sistema yra tikslesnė. Šiuo metu Europos Sąjungoje šio tyrimo atlikimui yra susikaupusios eilės pacientų, kurių vidutinis laukimo laikas yra apie 5 savaitės.  Mūsų sprendimas leistų priimti daugiau pacientų ir sumažintų laukimo eiles gydymo įstaigose“, – pasakoja bendrovės „Ligence“ finansų direktorius Dovydas Matuliauskas. 

Idėja kurti dirbtinio intelekto sistemą širdies echoskopijose kilo dviem jauniems medikams Arnui Karužui ir Karoliui Šablauskui. Atlikti pirmieji bandymai buvo daug žadantys, todėl idėjos autoriai nusprendė surinkti komandą ir pradėti darbus. Šiandiena „Ligence“ dirba iš viso 8 medikai, kurie turi nemažą patirtį kuriant dirbtinio intelekto sprendimus, – be minėtų A. Karužo ir K. Šablausko, dar Dovydas Matuliauskas, Antanas Kiziela, Justinas Balčiūnas, Dovydas Verikas, Laurynas Skrodenis ir Eligija Teleišytė. Šiandiena įmonė jau turi pirmuosius produkto naudotojus Australijoje ir siekia ateityje tapti aukštą pridėtinę vertę ir realią naudą visuomenei kuriančiu startuoliu. Investicijos lėšas medikai ketina skirti galutiniam produkto sukūrimui, marketingui, produkto sertifikavimui ir įvedimui į rinką. 

„Beprecedentė COVID-19 pandemija privertė visą pasaulį atsigręžti į mediciną, todėl „Ligence“ sukurta dirbtinio intelekto sistema šiandien ypač svarbi ieškant priemonių ligai gydyti. Ši investicija prisideda ne tik prie žmonių sveikatos gerinimo ar medicinos sistemos tobulinimo, bet ir yra didelis žingsnis progreso link. Su tokiais „Ligence“ išradimais Lietuva gali tapti ne tik finansinių technologijų, bet ir dirbtinio intelekto kūrėjų šalimi“, – sako „Koinvesticinio fondo“ vadovė Viktorija Vaitkevičienė.

 Kartu su „Koinvesticiniu fondu“ į startuolį „Ligence“ investavo verslo angelų tinklo „LitBAN“ nariai – Vladas Lašas, Rita Sakus ir kiti.

„Dirbtino intelekto technologijos yra nepaprastai svarbios formuojant tikslesnę, greitesnę ir labiau prieinamą mokslo ir medicinos pagalbą ateityje.  Šie sprendimai ypatingai svarbūs bręstančiai visuomenei ir ši pandemija tik labiau išryškino šios srities didžiulę naudą pacientams bei specialistams. Džiaugiamės tvirtu žingsniu prisidėdami prie šios stiprios komandos vystymo“, – sako viena iš investuotojų ir „LitBAN“ valdybos narė Rita Sakus. 

Jai antrina ir investuotojų atstovas bei „LitBAN“ valdybos pirmininkas Vladas Lašas, – „Džiaugiamės galėdami savo patirtimi ir investicijomis padėti šiai – medicinos ir technologijų profesionalų – svajonių komandai augti dar sparčiau“. 

Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų visame pasaulyje siekia net 37 proc., o Europos Sąjungoje šiomis ligomis kasmet suserga per 6 milijonus žmonių. Todėl „Ligence“ sukurtos dirbtinio intelekto sistemos širdies ligoms tirti reikalingumą rodo ir tai, kad pernai startuolis laimėjo Silicio slėnio organizuojamame konkurse „Pioneer“, o šiemet jau tapo nugalėtojais keliuose technologijų konkursuose. 

Koinvesticinis fondas:

Investicija atlikta iš Koinvesticinis fondas II, finansuojamo iš Europos regioninės plėtros fondo. Ši priemonė yra viena iš keturių „Koinvesticinio fondo“ įgyvendinamų priemonių. Daugiau informacijos apie fondą www.koinvest.lt

Lietuvos verslo angelų tinklas „LitBAN“

www.litban.lt

Kontaktai:

Viktorija Vaitkevičienė

„Koinvesticinio fondo“ vadovė

El. p.: viktorija.vaitkeviciene@koinvest.lt

Tel.: 8 686 86 725

Parašykite komentarą