Lietuvos prekybos įmonių asociacija prašo Sodros pratęsti atidėtų mokesčių laikotarpį

Lietuvos prekybos įmonių asociacija teikia siūlymą „Sodrai“ svarstyti atitinkamų teisės aktų, nustatančių valstybinio socialinio draudimo įmokų ir privalomo sveikatos draudimų įmokų mokėjimų atidėjimo tvarką mokesčių mokėtojams, nukentėjusiems nuo Covid-19, pakeitimo galimybę.

„Sodra“ taikydama mokestinių lengvatų priemones verslui, bendradarbiauja su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) – neskaičiuoja įmonių skolų ir netaiko sankcijų įmonėms, kurios įtrauktos į VMI COVID-19 paveiktų įmonių sąrašą. Kartu paskelbė apie taikomas lengvatas ir pagalbą verslui, tačiau įmonėms įmokas pradėti mokėti reikės skirtingu metu.

„Sodros“ nurodytų pagalbos priemonių laikotarpis skaičiuojamas nuo karantino pradžios ir du mėnesiai po jo pabaigos paskelbimo. Įmonės turi pateikti prašymą „Sodrai“ atidėti įmokų mokėjimą iki rugpjūčio 17 d. Tuo tarpu VMI mokesčius bus galima sumokėti po ekstremalios situacijos pabaigos.

Net ir pasibaigus karantinui, verslui parama išlieka svarbi ir reikalingi mokesčių atidėjimai. Įmonės tik po truputį grįžta į normalias vėžes, įprastas darbo sąlygas. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad didžiosios dalies prekybos įmonių pajamos reikšmingai sumažėjo, todėl apyvartinių lėšų po trijų mėnesių karantino trūksta vos ne visiems verslams.

„Manome, kad po rugpjūčio 17 d., iki ekstremalios situacijos pabaigos, mokesčių mokėtojams, nukentėjusiems nuo Covid-19, valstybinio socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimui turėtų būti taikomos valstybės pagalbos priemonės, analogiškos numatytiems VMI įstatyme. Įmonės tik po truputėlį grįžta į prieš pandeminį laikotarpį, todėl natūralu, kad po tokio ilgo laiko suvaržymų susiduria su įvairiais sunkumais, vienas jų- apyvartinių lėšų trukumas. „- sako Rūta Vainienė, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė.

Didelė mažmeninės prekybos įmonių dalis yra įtraukta į VMI viešai skelbiamą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo Covid-19, sąrašą. Kaip žinia, į šį sąrašą įtrauktiems mokesčių mokėtojams taikomos įvairios valstybės pagalbos priemones ir pasibaigus karantinui, kadangi įstatymo projekte nurodytas laikotarpis yra nuo 2020 m. kovo 16 d. (karantino paskelbimo) iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius po ekstremaliosios situacijos pabaigos.

Parašykite komentarą