Katedros aikštės beržui ieškoma pamaina: gyventojai kviečiami išrinkti naują medį

Daugiau nei 60 metų su Vilniumi augęs beržas baigia savo istoriją. Rūpinantis praeivių saugumu, nudžiūvęs medis artimiausiu metu bus pašalintas, o vilniečiai jau šiandien kviečiami pareikšti savo nuomonę renkant, kas jį turėtų pakeisti – kitas beržas, klevas ar ąžuolas. 

Arboristai nustatė, kad jau antrą sezoną nebežaliuojančio medžio kamienas tręšta, o šakos trupa nuo bent kiek didesnio vėjo. Kamieno priekelminė dalis yra pažeista medieną ardančių grybų, o kamieno rytinėje pusėje pastebėta kinivarpų įgraužų. Atlikus specialų gręžinį nustatyta, kad pakitusi ir medienos spalva, kas taip pat patvirtina medžio žuvimą. 

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos specialistai, kurių prižiūrimoje teritorijoje yra ir didysis Katedros aikštės beržas, šį medį, tuomet dar visai jauną, pastebėjo dar prieš įrengiant jubiliejinį akmenį užfiksuotuose aikštės vaizduose. Tad ir skaičiuojama, kad jo amžius – apie 60 metų „pajauninant“. Savivaldybės turima informacija, maža tikimybė, kad beržas sodintas iš anksto, jubiliejinių metu proga ruošiantis įrengti memorialinį akmenį. 

Želdinių specialistų vertinimu, ribotą plotą turėjusį, prie akmeninės sienelės pasodintą beržą dėl šių aplinkybių galima vertinti kaip nugyvenusį maksimaliai ilgą ir gražų gyvenimą. Pažymėtina, kad dar vienas svarbus veiksnys, kad daugiau nei įprastai fiksuojama mieste nudžiūvusių medžių, yra netipinė žiema.  

„Stengiamės išsaugoti kiekvieną brandų medį, net apramstome pasvirusius, jei tai gali pailginti jų gyvenimą, kai kuriuos sprendimus gal net būtų galima vadinti emocionaliais. Bet kartais būna atvejų, kuomet jau visomis įmanomomis priemonėmis medžio atgaivinti nebepavyksta, – komentavo prižiūrėti šios teritorijos medžius direkcijai talkinančio Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų skyriaus vedėja Giedrė Čeponytė. – Ir beržo Katedros aikštėje atvejis – kaip tik toks. Jo vietoje atsodinsime naują, kuo ilgaamžiškesnį medį, prie kurio parinkimo, tikimės, prisidės ir gyventojai.“ 

Naujas, vilniečių išrinktas, medis šalia Vilniaus 650-osioms metinėms 1973 metais pastatyto jubiliejinio akmens bus pasodintas vos sulaukus rudens – tinkamo medžiams sodinti laiko. Bus užsakomas didžiausias, kokį tik galima rasti Lietuvos ar užsienio augalininkystės ūkiuose, sodinukas – su suformuotomis kapiliarinėmis šaknimis, palengvinsiančiomis jo prigijimą. 

Kviečiame gyventojus dalyvauti apklausoje renkant naują medį, kuris pakeis beržą Katedros aikštėje. Balsavimas truks iki rugpjūčio 3 dienos, pirmadienio. 

Parašykite komentarą