Lietuvoje pradedamas vykdyti trečiasis Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimas

Lietuvos gyventojai nuo 15 metų amžiaus visoje Lietuvoje nuo liepos mėnesio 28 dienos namuose gali sulaukti apklausų specialisto, kuris pakvies sudalyvauti svarbiame Lietuvos kultūros sektoriaus vertinimo tyrime. Reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas, paremtas tarptautine ESS-net Culture dalyvavimo kultūroje metodologija, vykdomas jau trečią kartą. Ankstesni tyrimai vyko 2014 ir 2017 metais. Iš viso šalyje liepos – rugsėjo mėnesiais bus apklausta virš 3000 gyventojų. Tyrimą užsakė Lietuvos kultūros taryba, o tyrimą vykdo „KOG institutas“ kartu su apklausų partneriu „Norstat LT“.

Gyventojai bus prašomi pasidalinti savo patirtimi bei nuomone apie įvairius kultūrinio gyvenimo aspektus – nuo lankymosi koncertuose ir teatruose iki naudojimosi archyvais bei viešųjų bibliotekų paslaugomis.

„Gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimas yra vienintelis išsamus kultūros paslaugų vertinimo tyrimas, todėl jo rezultatai svarbūs ir kultūros bendruomenei, ir kultūros politikos formuotojams. Šiais metais įgyvendinamas tyrimas kokybiškai skirsis nuo ankstesnių – daugiau nei dvigubai išplėsta respondentų imtis leis atspindėti ne  tik bendrą Lietuvos gyventojų dalyvavimą kultūroje, bet leis palyginti skirtumus tarp apskričių ir 6 didžiųjų savivaldybių. Šių metų tyrimas išskirtinis ir tuo, kad bus vertinamas ir Lietuvai bei pasauliui išskirtinis laikotarpis – trys dėl pasaulinės pandemijos Lietuvoje paskelbto karantino mėnesiai (nuo 2020 m. kovo 16 d. iki birželio 16 d.). Tai leis ne tik stebėti Lietuvos gyventojų dalyvavimo kultūroje tendencijas, bet ir atskleis, kaip kultūros vartojimo įpročiai, taip pat kultūros produktų ir paslaugų prieinamumas pasikeitė pandemijos metu. Šie duomenys bus be galo svarbūs analizuojant kultūros sričių atsparumą iššūkiams bei modeliuojant kultūros sektoriaus išėjimo iš šios sudėtingos situacijos scenarijus.– teigia Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Tyrimą vykdančios bendrovės „KOG institutas“ direktoriaus Domanto Gailiaus teigimu, šiemet tyrimas ypač išsamus, o planuojama atlikti analizė žada įdomių rezultatų: „Kartu su Lietuvos kultūros taryba nusprendėme įvertinti ne tik karantino poveikį gyventojų kultūros vartojimui, bet ir patyrinėti dalyvavimo kultūroje temą gilesniais rakursais – pavyzdžiui, paieškoti ryšių tarp įsitraukimo į kultūrą ir socialinio kapitalo bei pradėti stebėti kultūros vartojimo tendencijas tarp mažiau palankiame kultūriniame kontekste esančių gyventojų. Tam, remdamiesi ankstesniais Lietuvos ir užsienio mokslininkų atliktais tyrimais, sudarėme specifinį klausimų bloką. Tikimės, kad tyrimo rezultatai bus vertingi ne tik kultūros sektoriaus atstovams, bet ir platesniam ratui – mokslo bendruomenei, valstybinėms ir verslo įstaigoms bei visuomenei.“

D. Gailius pastebi, kad visi interviu atliksiantys specialistai turės Norstat įmonės darbo pažymėjimą su įmonės logotipu, darbuotojo nuotrauka, vardu, pavarde, darbo sutarties numeriu.

Apie vykdomo tyrimo eigą bei kitas detales gyventojai gali pasiteirauti darbo dienomis skambindami bendruoju Norstat įmonės telefonu Vilniuje: 8 52 639138.

Ankstesnių 2014 m. ir 2017 m. tyrimų rezultatus galima rasti čia: 

http://www.kulturostyrimai.lt/metai/2014/gyventoju-dalyvavimas-kulturoje-ir-pasitenkinimas-kulturos-paslaugomis-2014/

http://www.kulturostyrimai.lt/metai/2017-metai/gyventoju-dalyvavimas-kulturoje-ir-pasitenkinimas-kulturos-paslaugomis-2017/

Parašykite komentarą