LVPA sveikina Klaipėdą: energetikos projektus aktyviai vystantis miestas švenčia 768 gimtadienį

Rugpjūčio 1 d. minimas 768-asis Klaipėdos miesto gimtadienis. Šiais metais gimtadienio minėjimas, kaip praneša Klaipėdos miesto savivaldybė, pirmą kartą bus labiau matomas – miesto vėliavų pakėlimas vyks iškart net keliose skirtingose vietose ir bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Vėliau visą dieną bus surengta gausybė renginių. Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) prisideda prie sveikinimų uostamiesčiui.

„Aktyvus pramonės židinys, neužšąlantis, galingas ir apsukas vis didinantis jūrų uostas, svarbus geležinkelio mazgas ir logistikos centras, miestas, pritraukiantis stambias užsienio investicijas – Klaipėdos veiklumas ir potencialas gerai žinomas pasaulyje. Ypač aktyviai Klaipėdos įmonės domisi energetikos srities naujovėmis, plėtra, dėl investicijų į energetikos srities projektus uostamiesčio įmonės daugiausiai kreipiasi ir į LVPA. Klaipėda išties yra perspektyvi švarios energijos gamybos ir plėtros aspektu, taip pat vykdo stambius projektus, būdama strategiškai svarbioje geografinėje padėtyje dujų ir kitų energijos išteklių atžvilgiu. LVPA džiaugiasi galimybe prisidėti prie šių investicinių projektų sėkmės“, – sakė LVPA direktorius Aurimas Pautienius-Želvys.

Nuo 2004 m. Klaipėdos apskrityje LVPA iš viso yra administravusi arba administruoja 488 projektus, kuriems buvo skiriamos ES investicijos. Sudarytų sutarčių vertė siekia 461,5 mln. eurų. Iš jų, skirtas finansavimas siekia 274 mln. eurų, nuosavos lėšos projektuose sudaro 187 mln. eurų.

Iš šių projektų, daugiausia vykdyta verslo srityje (224), energetikos (177), taip pat turizmo (61), mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (26) srityse. Didžiausias finansavimas skirtas energetikos srityje (124 mln. eurų). Nuosavų skiriamų lėšų srityje Klaipėdos apskrityje taip pat lyderiauja energetika – 104 mln. eurų.

Klaipėda – seniausias Lietuvos miestas. XIII a. viduryje Livonijos ordino riteriai pasiekė kuršių apgyvendintą teritoriją tarp dabartinės Klaipėdos ir Kretingalės, rašoma savivaldybės pranešime. 1252 m. Ordinas užėmė vietovę prie Dangės upės žiočių ir drauge su Kuršo vyskupu rugpjūčio 1 d. raštu patvirtino susitarimą statyti čia pilį, o šalia jos pradėjo kurtis miestas, pavadintas Mėmeliu. Šiandien Klaipėda – trečias pagal dydį ir gyventojų skaičių Lietuvos miestas, savitas savo kultūra.

Parašykite komentarą