Prezidentas pasveikino Lenkijos vadovą Žygimanto Augusto 500-ųjų gimimo metinių proga

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Lenkijos Respublikos Prezidentą Andrzejų Dudą ir visus šalies žmones Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto 500-ųjų gimimo metinių proga.

Pasak Prezidento, Žygimantas Augustas buvo itin ryški, į lietuvių ir lenkų istorinę atmintį giliai įsirėžusi ir mūsų šalių bei tautų istoriją ir kultūros paveldą siejanti asmenybė. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis valdė tuo metu, kai šiam Europos regionui, o kartu ir visai Vakarų civilizacijai iškilo Rytų kaimyno grėsmė.

„Išmintimi, regioniniu toliaregiškumu ir europine tapatybe grįsta kaimynystė tuomet mūsų tautas atvedė į glaudesnę politinę sąjungą, kuri ne tik užtikrino mūsų valstybių savarankiškumą, bet ir prisidėjo prie pamatinių europinių vertybių išsaugojimo“, – rašoma šalies vadovo sveikinime.

Žygimantui Augustui reziduojant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje, ji tapdavo Renesanso kultūros židiniu, šio Europos regiono politiniu ir diplomatiniu epicentru, kuriame buvo modeliuojama to meto Europos politika.

„Ši iškyli asmenybė įkvėpė ištisas lietuvių ir lenkų kartas kovoje už laisvę ir nepriklausomybę bei padėjo tvirtus pamatus nūdienos Lietuvos ir Lenkijos valstybių kūrimui ir klestėjimui“, – pabrėžė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat pakvietė Lenkijos vadovą su žmona Agata atvykti į Vilnių ir kartu apsilankyti Valdovų rūmuose, kadaise taip mėgtuose ir puoselėtuose paskutinio Jogailaičių dinastijos abiejų valstybių valdovo.

Prezidentui ir visiems šalies žmonės Lietuvos vadovas palinkėjo visokeriopos sėkmės, klestėjimo ir vienybės.

Parašykite komentarą