Darbo ginčų dėl karantino padaugėjo

Darbo ginčų komisijos (DGK) prie Valstybinės darbo inspekcijos per 2020 m. I pusmetį gavo beveik 4000 prašymų nagrinėti darbo ginčus. Juose dominuoja reikalavimai dėl darbo užmokesčio, atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu, darbo sutarties sąlygų pakeitimo. Tam įtakos turėjo karantinas, stipriai paveikęs darbuotojų ir darbdavių santykius.

Nors gautų prašymų skaičius panašus lyginant su praėjusių metų pirmąja dalimi, prašymuose pateiktų reikalavimų skaičius išaugo trečdaliu (36 proc.).

Ypač padaugėjo reikalavimų, susijusių su darbo užmokesčiu. Šie reikalavimai kasmet sudaro didžiąją dalį gaunamų reikalavimų, tačiau per 2020 m. pirmąjį pusmetį jų padaugėjo ketvirtadaliu. Tokių reikalavimų gauta 5225. Jie sudaro 75 proc. visų šiais metus gautuose prašymuose keliamų reikalavimų.

Darbo ginčų komisijoms pateikta ir daugiau reikalavimų dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu: trečdaliu daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį (2020 m. – 511 reikalavimų, 2019 m. – 329 reikalavimai). Daugiau nei dvigubai išaugo ir reikalavimų dėl darbo sutarties sąlygų.

„Karantinas stipriai paveikė daugelį šalies verslo įmonių, dėl to jos nepajėgė atsiskaityti su darbuotojais, mažino darbo užmokestį ir dažniausiai vienašališkai keitė sutarties sąlygas. Fiksuota daugybė atvejų, kai darbdaviai dėl susiklosčiusios situacijos laiku nesumokėdavo darbo užmokesčio ir nenorėdami skelbti prastovų bei už jas mokėti minimalaus atlygio, bandydavo su darbuotojais nutraukti darbo sutartis neva jų noru,“ – sako Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė.

Patenkintų ieškovų prašymų šiais metais trečdaliu daugiau nei 2019 m. pirmąjį pusmetį. Bendrai teigiamų DGK sprendimų priimta dėl 68 proc. visų reikalavimų. Pusę visų išnagrinėtų prašymų darbo ginčų komisijos visiškai arba iš dalies patenkino, o dar penktadalį visų priimtų sprendimų sudarė taikos sutartys ar šalių susitarimai tarpusavyje, ginčą išsprendus iki pirmojo DGK posėdžio.

Darbo ginčų komisijos per 2020 m. pirmąjį pusmetį priėmė sprendimų dėl daugiau nei 5,7 mln. eurų išieškojimo. Tai beveik 1,5 mln. eurų daugiau lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Arti 5,6 mln. eurų išieškota darbuotojų naudai.

Daugiau ieškovų per šiuos metus kreipėsi į darbo ginčų komisijas dėl neturtinės žalos atlyginimo: 2020 m. buvo pareikšti 187 reikalavimai, o 2019 m. – 134. Pasak Irinos Janukevičienės, dažniausia priežastis kreipiantis dėl neturtinės žalos atlyginimo – neteisėtas atleidimas iš darbo. Šiais metais apie 24 proc. bylų dėl neteisėto atleidimo išspręsta taikos sutartimis, o DGK priėmė dar apie 23 proc. sprendimų tenkinti reikalavimus dėl neturtinės žalos atlyginimo. Neturtinei žalai atlyginti DGK nurodė sumokėti per 15 tūkst. eurų, tai yra trečdaliu daugiau nei  per tą patį laikotarpį 2019 m.

Darbo ginčų komisija – privaloma ikiteisminio darbo ginčų nagrinėjimo institucija, sprendžianti individualius darbo ginčus ir kolektyvinius ginčus dėl teisės. Šiuo metu Lietuvos regionuose veikia 22 darbo ginčų komisijos. Prašymus išnagrinėti darbo ginčą galima pateikti bet kuriame teritoriniame VDI skyriuje, atsiųsti paštu arba info@vdi.lt.

Parašykite komentarą