Apklausa: elektrą taupo devyni iš dešimties gyventojų

Karantino metu daugelyje namų ūkių išaugus elektros suvartojimui ir sąskaitoms, devyni iš dešimties gyventojų stengiasi mažinti energijos naudojimą. Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad populiariausias ir paprasčiausias būdas taupyti elektrą – išjungti šviesą vos tik išėjus iš patalpos, tačiau nevengiama ir mažiau tradicinių metodų – pvz., skalbti drabužius mažesnėje temperatūroje ar jungti indaplovę tik visiškai prikimšus indais.

„Apklausa atskleidė, kad 87 proc. šalies gyventojų vienokiu ar kitokiu būdu elektrą taupo. Tai natūralu žinant, kokie šie metai elektros vartotojams buvo sudėtingi. Pirma, metų pradžioje juos pasitiko 15 proc. kainų šuolis, o tada šalies gyvenimą sukaustęs karantinas lėmė didesnes sąskaitas dėl nuolat namuose leidžiamo laiko. Mūsų skaičiavimais, elementarių įpročių namuose pakeitimas gali padėti sutaupyti iki 10 proc. elektros energijos“, – pastebi apklausą inicijavusios elektros tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga.

Remiantis tyrimo duomenimis, didžioji dalis gyventojų taupo elektrą išjungdami šviesą vos tik išėję iš patalpos. Taip elgiasi 62 proc. respondentų. Išjungti šviesos dažniau nepamiršta moterys, 36 m. ir vyresni respondentai, mažiausių pajamų grupės atstovai ir kaimo vietovių gyventojai.

50 proc. apklausos dalyvių mažina išlaidas lemputes keisdami į taupiąsias – tokį taupymo būdą dažniau renkasi vyresni (46 m. ir daugiau) respondentai ir vidutinių pajamų grupės atstovai.

Taip pat populiaru taupyti elektrą ištraukiant įkroviklius iš rozečių, pasikrovus prietaisus, virdulyje verdant vandens tik tiek, kiek reikia – taip elgiasi po 36 proc. apklaustųjų. Įkroviklių rozetėse labiausiai nelinkę palikti mažiausias pajamas gaunantys respondentai, o virdulį vandeniu apdairiau pripildo moterys ir vyriausi (56 m. ir daugiau) tyrimo dalyviai.

Trečdalis gyventojų taupydami elektrą nenaudoja televizoriaus kaip fono. Dažniau taip elgiasi namų šeimininkės, mažiausių pajamų grupės atstovai ir vyriausi (56 m. ir daugiau) tyrimo dalyviai.

„Džiugu, kad žmonės vis labiau domisi, kokios priemonės yra efektyvios racionalizuojant energijos vartojimą. Pavyzdžiui, dar visai neseniai buvo tikima, kad šviesos įjungimas kainuoja daugiau nei pastovus lemputės degimas – iš apklausos matyti, jog šis mitas pagaliau subliuško. Tradiciniai energijos taupymo būdai yra pirmas žingsnis, po kurio vartotojai neretai ima ieškoti ir alternatyvių sprendimų. Tokių kaip pasinaudoti atsiradusia konkurencija bei pasirinkti norimą elektros tiekėją arba tapti saulės elektrą gaminančiu vartotoju“, – sako M. Giga.

Remiantys tyrimo rezultatais, elektros energijos jokiais būdais netaupo 13 proc. šalies gyventojų. Daugiausia švaistūnų – tarp jauniausių (18-25 m.) tyrimo dalyvių, ūkininkų ir aukščiausių pajamų grupės atstovų.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa vyko birželio 18-26 dienomis. Joje dalyvavo 1014 respondentų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

 Apie bendrovę:

„Elektrum Lietuva“ yra didžiausios Baltijos šalyse elektros gamintojos „Latvenergo“ (Latvija) antrinė įmonė. Įmonių grupė pagamina daugiausiai žaliosios energijos Baltijos šalyse, o Europoje patenka į TOP3 „žaliausių“ gamintojų sąrašą. Bendrovė „Elektrum Lietuva“ šiuo metu tiekia elektrą 7500 įmonių bei 800 namų ūkių, tiekia dujas beveik 150 bendrovių, yra įrengusi beveik 300 saulės jėgainių.

Parašykite komentarą