Paskelbta, kokie skaitmeniniai sprendimai šiemet atstovaus Lietuvai pasauliniuose apdovanojimuose „World Summit Awards“

Vakar, rugpjūčio 4 d., įvyko konkurso „Naujasis knygnešys 2020 – Lietuvos nacionalinės atrankos į pasaulinius „World Summit Awards“ (WSA) – finalas. Komisijos atrinkti konkurso finalistai pristatė 23 skaitmeninius sprendimus, iš kurių išrinkti 8 nugalėtojai – šių metų Lietuvos atstovai 8-iose pasaulinio konkurso kategorijose:

  • Kardiograma realiu laiku (ZIVE), išmanus elektrokardiogramos prietaisas ir širdies stebėjimo sistema, skirti ilgalaikiam savarankiškam širdies veiklos stebėjimui (kategorija „Sveikata ir gerovė“);
  • LB Chain“ (Lietuvos bankas), blokų grandinės technologija pagrįsta technologinė platforma (Blockchain), kurioje Fintech įmonėms teikiamos konsultacijos reguliavimo bei technologijų klausimais ir suteikiama prieiga prie bandomosios aplinkos (kategorija „Valdžia ir piliečių įsitraukimas“);
  • Educraftas“: bendrųjų dalykų mokymasis kompiuteriniame žaidime „Minecraft“ (Edukraftas), originali kolektyvinio mokymosi turinio platforma kompiuteriniame žaidime „Minecraft“, skirta 2-8 klasių moksleiviams (kategorija „Mokymasis ir švietimas“);
  • Hiperspektrinių duomenų analizės technologija tvariam žemės ūkiui (UAB „ART21“), programėlė, skirta tiksliau, efektyviau ir tvariau planuoti pasėlių priežiūrą (kategorija „Aplinka ir žalioji energija“);
  • Interaktyvus edukacinis žaidimas „Skrydis per Atlantą“ (Vytauto Didžiojo karo muziejus/Kauno technologijos universitetas), interaktyvia ir šiuolaikiška forma supažindinantis su legendiniu Stepono Dariaus ir Stasio Girėno 1933 m. skrydžiu (kategorija „Kultūra ir turizmas“);
  • OPEN INNOVATION –  OPEN ALGORITHM – OPEN DATA (Inovacijų ir technologijų grupė, Vilniaus miesto savivaldybė), portalas, sujungiantis visus Vilniaus miesto atvirus duomenis ir informaciją apie miesto projektus, įgyvendinamus atvirų duomenų pagrindu (kategorija „Išmaniosios gyvenvietės ir urbanizacija“);
  • Sign on Tab“ (Sign on Tab), dokumentų skaitmenizavimo ir archyvavimo sprendimas, pasirašant dokumentą skaitmeniniu parašu planšetės ekrane (kategorija „Verslas ir komercija“);
  • Act on Crisis“ (Act on Crisis), programėlė – „emocinis sporto klubas“ telefone, – padedanti įmonėms rūpintis savo darbuotojų emociniu gerbūviu (kategorija „Įsitraukimas ir įgalinimas“).

 Geriausio sprendimo Lietuvai vardą pelnė Gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo vedlys (Valstybinė mokesčių inspekcija/NRD Systems/NFQ Technologies) – sprendimas, nuo šių metų padedantis gyventojams pajamas deklaruoti itin paprastai ir išmaniai, sutaupant laiko ir išvengiant klaidų. Šis sprendimas taip pat tapo ir ublikos numylėtiniu, sulaukusiu didžiausio palaikymo konkurso interneto svetainėje.

Metų startuolio vardą, 3000 Eur piniginį prizą, taip pat papildomus startuoliams aktualius prizus laimėjo startuolis „Teachers Lead Tech“ (Vedliai), personalizuota mokymosi platforma pradinių klasių mokytojams, padedanti ugdyti technologinės kūrybos įgūdžius klasėse.

BreachDirectory, viena didžiausių ir greičiausių įsilaužimų paieškos sistemų visame pasaulyje, taip pat buvo įvertinta – jos kūrėjas, Vilniaus Universiteto studentas Lukas Vileikis, atstovaus Lietuvai specialiame WSA kvietime „Youth Innovation for Europe“.

„Kiekvienais metais matome, kaip auga mūsų konkursui pateikiamų skaitmeninių inovacijų branda ir kokybė. Finale pristatyti sprendimai itin įvairūs, ateinantys iš skirtingų aplinkų – nuo startuolių iki patyrusių IT įmonių, nuo valdžios institucijų iki muziejų, tačiau visų jų kūrėjus vienija noras spręsti konkrečias problemas, keisti nusistovėjusius, neefektyvius procesus ir daryti tai kūrybiškai bei išmaniai, – sako Ieva Žilionienė, WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir WSA pasaulinės žiuri narė.  – „Naujojo knygnešio“ konkursas – puiki galimybė pamatyti, ką naujo ir įdomaus turime sukūrę Lietuvoje per pastaruosius porą metų, ir įvertinti platų mūsų šalies skaitmeninio potencialo spektrą. Tikime mūsų skaitmeniniais inovatoriais ir jų gebėjimu parodyti pasauliui, kokie išmanūs, pažangūs ir kūrybiški žmonės esame, ir tikime Lietuvos sėkme pasauliniuose „World Summit Awards“ apdovanojimuose ir šiais metais“.

Tęsiant daugiametę tradiciją, finalinio renginio metu apdovanotas ir „Naujasis knygnešys“ – žmogus, savo darbais ir pasiekimais nusipelnęs Lietuvos skaitmeninei pažangai ir augimui. Šiemet šis garbingas apdovanojimas įteiktas dr. Vladui Lašui, verslininkui, visuomenės veikėjui, Valstybės pažangos tarybos ir Globalios Lietuvos lyderių tarybos nariui, Lietuvos verslo angelų asociacijos valdybos pirmininkui ir  tarptautinės Verslo Taikai premijos laureatui.

Jungtinių Tautų globojamų „World Summit Awards“ apdovanojimų tikslas –  atrasti ir visam pasauliui viešinti prasmingas inovacijas, kūrybiškai ir išmaniai sprendžiančias konkrečias visuomenės ar bendruomenės problemas, komunikuoti šias vietines sėkmės istorijas ir geriausias patirtis pasaulinei auditorijai, įgalinti patirties ir žinių perdavimą tarp pasaulio valstybių. Lietuvos nacionalinę atranką į WSA organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, konkurso draugai: „Verslo žinios“ ir „15min“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, „Telia Lietuva“, „StartUp Wise Guys“, „Change Makers On“, „ Startup Lithuania“.

Apie WSA atrankos procesą. Sprendimai turi įveikti kelis etapus.

  • Nacionalinės atrankos etapas. Jo metu kiekviena valstybė išrenka savo geriausiuosius – daugiausiai gali būti po 8 nacionalinius laimėtojus, po vieną kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų. Lietuvos nacionalinė atranka yra konkursas „Naujasis knygnešys“. Jame vadovaujamasi tomis pačiomis taisyklėmis ir atrankos kriterijais, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja vietos konkurso nugalėtojus pasauliniam konkursui.
  • WSA Interneto žiuri etapas. Jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15-20 finalininkų.

WSA Didžiosios žiuri  etapas. 16 WSA Didžiosios žiuri narių – pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams, atidžiai įvertina visus finalininkus ir išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie būna kviečiami į pasaulinio masto renginį – tris dienas trunkantį „WSA Global Congress“. 2020 m. konkurso nugalėtojai bus pakviesti į 2020 m. kovo mėn. Vienoje, Austrijoje, vyksiantį pasaulinį kongresą.

Parašykite komentarą