Išskirtinė galimybė įmonėms kelti savo darbuotojų kvalifikaciją – KTU pasirašė sutartį dėl kompetencijų vaučerių

Tyrimai rodo, kad įmonės, kurios siūlo įvairias mokymosi programas savo darbuotojams, padidina našumą net 24 proc. Tuo tarpu 68 proc. darbuotojų mano, kad mokymasis ir žinių bei kompetencijų tobulinimas turėtų būti svarbiausia įmonės politika. Tokie skaičiai tik patvirtina, kad verslo aplinka kinta, o įmonėms siekiant išlikti konkurencingomis, reikia prisitaikyti prie šiandieninių pokyčių.

Atliepiant šiuos pokyčius 2020 m. birželio mėnesio pabaigoje KTU kartu su Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija bei VšĮ „Versli Lietuva“ atstovais pasirašė sutartį dėl kompetencijų vaučerių.

Šia sutartimi Kauno technologijos universitetas (KTU) teikia 10 įvairių sričių mokymo programų: nuo 3D spausdinimo technologijų, statinių informacinio modeliavimo (BIM) pagrindų iki aprangos gamybos pagrindų bei darbuotojų veiklos valdymo. Mokymo programomis gali pasinaudoti įmonės, laimėjusios kompetencijų vaučerius – negrąžintiną subsidiją mokymams, kuri suteikia įmonėms galimybę kelti savo darbuotojų kvalifikaciją.

Pasak KTU Studijų kokybės vadovės Virginijos Bortkevičienės, siekiant prisitaikyti prie kintančių darbo rinkos reikalavimų nuolatinis mokymasis yra būtinas globalių iššūkių visuomenėje.

„Pramonės 4.0. kontekste „gimsta“ naujovės, kurios iš esmės keičia tiek darbo pobūdį ir procesus, tiek bendravimą bei asmeninio gyvenimo aspektus. Šiame kontekste įmonių darbuotojų mokymosi bei kompetencijų tobulinimo programa, bendradarbiaudama su mokymų teikėjais, galinčiais pasiūlyti ateities poreikius tenkinančias kompetencijas, inovatyvias mokymo programas, suteikia galimybes atnaujinti turimas žinias ir tenkinti trūkstamų kompetencijų poreikį“, – sako V. Bortkevičienė.

 Darbuotojų profesionalumas – įmonės kelias į sėkmę

Kaip teigia KTU studijų kokybės vadovė, norint sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje, asmuo turi būti visapusiškai išsilavinęs, mokytis visą gyvenimą ir turėti daug įvairių gebėjimų, kas leistų jam prisitaikyti prie atsirandančių pokyčių.

„Įvairių mokymų metu dažniausiai tobulinamos ir yra išskiriamos bendrosios kompetencijos, kurios apima ir bendruosius mokymosi visą gyvenimą gebėjimus, tokius kaip iniciatyvumą ir verslumą, skaitmeninį raštingumą, bendravimą užsienio kalbomis ir kt. bei dalykinės arba profesinės kompetencijos, kurios būdingos konkrečiai darbo vietai, siekiant tobulėti savo profesinėje srityje“, – sako ji.

Socialinio tinklo „Linkedin“ atliktas tyrimas taipogi parodė, kad svarbiausi įgūdžiai, kuriuos darbuotojas įgauna mokymosi bei kompetencijų tobulinimo programų metų yra: vadovavimas, bendravimas, bendradarbiavimas bei specifinės darbo kompetencijos. Tas pats tyrimas atskleidė, kad net 94 proc. darbuotojų pasiliktų ilgiau įmonėje, jei pastaroji daugiau investuotų į darbuotojo karjerą.

Pasak V. Bortkevičienės, kompetencijų vaučerių priemonė ir jos siūlomos profesinio tobulėjimo galimybės šiandieniniame kontekste turi savo vertę.

„Konkurencinė kova, augantys vartotojų reikalavimai, darbuotojų trūkumas, technologiniai pokyčiai, skatina investuoti įmones į savo darbuotojus, o darbuotojus planuotis savo asmeninės karjeros vystymą. Įmonės darbuotojų profesionalumas yra pagrindinis veiksnys, lemiantis įmonės sėkmę. Mokymai pagerina darbuotojų produktyvumą, pagilina jų žinias bei prisideda prie geresnės įmonės ateities“, – teigia pašnekovė.

 Galimybė įgyti naujų žinių bei kompetencijų

LR ekonomikos ir inovacijų ministerija ėmėsi iniciatyvos, kurios idėja – suteikti įmonėms galimybę apmokyti savo darbuotojus. Tuo tikslu yra kuriamas, papildomas mokymo paslaugų teikėjų ir mokymo programų sąrašas, kurį galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ tinklapyje.

Mokymo įstaigos teikia savo mokymo programas, o įmonės, laimėjusios vaučerius, kreipiasi į atitinkamas mokymo įstaigas. Organizuojami mokymai. Šiame konkurse skatinamos mažos arba vidutinės įmonės. Skiriama iki 4500 eurų įmonės darbuotojų kvalifikacijos ar mokymo išlaidoms kompensuoti.

„KTU dalyvavimas įmonių darbuotojų mokymosi bei kompetencijų tobulinimo programoje, mokymo programų teikimas verslui, suteikia galimybę prisidėti prie darbuotojų kompetencijų ugdymo ir kvalifikacijos kėlimo, dalinantis su verslu turimomis žiniomis, ekspertine kompetencija bei sukaupta didele patirtimi“, – sako V. Bortkevičienė.

VšĮ “Versli Lietuva” yra mokymo programų sąrašo organizatorius ir administratorius, kurio uždavinys – mokymo programų įtraukimo proceso organizavimas bei mokymo paslaugų teikėjų teikiamų paslaugų įmonių darbuotojams priežiūra bei kontrolė.

Parašykite komentarą