Prezidentas: patikima valstybės sienos apsauga – svarbi nacionalinio saugumo dalis

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį viešėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padaliniuose, kur domėjosi šalies sienos kontrolės ir valdymo situacija, tarnybos veikla. Šalies vadovas dalyvavo pasieniečių sraigtasparnio išlydėjimo į tarptautinę operaciją ceremonijoje, vyko prie sienos su Baltarusija, lankėsi Pasieniečių mokykloje Medininkuose.

„Mūsų pareigūnų profesionaliai vykdomas valstybės sienos saugojimas ir aktyvus dalyvavimas tarptautinėse misijose yra geriausias įrodymas to, kad Lietuva tapo tvirta, patikima partnere, kurios patirtis prisideda ir prie mūsų sąjungininkų saugumo“, – sakė šalies vadovas, pabrėžęs, kad VSAT pareigūnai tarptautinėse operacijose dalyvauja jau nuo 2008 metų.

Prezidentas VSAT Aviacijos bazėje Paluknyje išlydėjo pasieniečių įgulą, išskridusią į Graikiją sraigtasparniu „Eurocopter 135“. Viduržemio jūros regione organizuojamoje operacijoje „Poseidon 2020 Jūra“ Lietuvos pareigūnai dalyvaus 3 mėnesius. Jie fiksuos neteisėto sienos kirtimo, nelegalios migracijos, teršimo incidentų, nelegalios žvejybos atvejus, vykdys paieškas ir gelbėjimo darbus, stebės įtartinus laivus. Operaciją organizuoja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Šalies vadovas susipažino su Aviacijos valdybos bazės infrastruktūra, apžiūrėjo tarnyboje naudojamus orlaivius. Šiuo metu VSAT Aviacijos valdyba turi penkis sraigtasparnius, kuriais pasieniečiai atlieka skrydžius, susietus su Lietuvos sienos apsauga sausumoje ir jūroje, viešosios tvarkos palaikymu, paieškos ir gelbėjimo darbais, taip pat jie panaudojami ir donorų organams gabenti. Pasieniečiai taip pat vykdo skrydžius aiškindamiesi sienos pažeidimų atvejus, neteisėtų imigrantų ir kontrabandos kelius, stebi pasienio ruožą ir vykdo prevencines ir sulaikymo operacijas.

Vėliau valstybės vadovas apsilankė prie sienos su Baltarusija esančioje VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Padvarionių užkardoje. Čia Prezidentui buvo pristatyta VSAT naudojama sienos vaizdo stebėjimo sistema, pademonstruotos jos praktinės galimybės, pristatyta turima pareigūnų ekipuotė bei kitos techninės priemonės. Prezidentas kartu su VSAT vadu generolu Rustamu Liubajevu nuvyko iki Valstybės sienos su Baltarusija, susipažino su šio sienos ruožo ypatumais.

Prezidentas ypač domėjosi VSAT veikla karantino ir ekstremaliosios situacijos metu, pirmosios COVID-19 bangos metu išmoktomis pamokomis ir pasiruošimu, padėsiančiu išvengti trikdžių ateityje. Didžiausiu iššūkiu, nepaisant pakankamai mažo asmenų srauto per vidaus sienas karantino metu, tapo nepakankamai įrengta kelių, vedančių per valstybės sieną, infrastruktūra. Veiksmingai pasiteisino Lietuvos kariuomenės padalinių pasitelkimas VSAT remti.

Šiomis dienomis ypač aktualus pasirengimas galimai radiologinei avarijai. „Gavau patvirtinimą, kad VSAT yra parengusi veiksmų planą branduolinės ar radiologinės avarijos atveju, kuris būtų aktyvuotas gavus informacijos apie galimą grėsmę. Šiame plane numatyta radiacinės žvalgybos iš oro tvarka“, – pabrėžė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, valstybės sienos su Rusija ir Baltarusija apsauga pasitelkiant šiuolaikines išmaniąsias technologijas yra teisingas sprendimas, padedantis efektyviai užkardyti neteisėtas veikas šalies pasienyje. „Būtina ir toliau kryptingai diegti sienos stebėjimo įrangą jautriausiose vietovėse, tinkamai ją naudoti ir laiku užtikrinti jos atnaujinimą“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, labai svarbus yra valstybės gynyboje dalyvaujančių institucijų tarpusavio paramos koordinavimasis bei tinkamas pasirengimas, pareigūnų motyvacijos didinimas.

Prezidentas ketvirtadienį taip pat apsilankė Vilniaus rajono Medininkų kaime įsikūrusioje Pasieniečių mokykloje ir muziejuje. Čia jam pristatyta VSAT veikla, svarbiausios funkcijos, statistinė informacija, papasakota apie pirminės grandies pasieniečių rengimą, kvalifikacijos tobulinimo renginius. Šalies vadovas bendravo su pareigūnais, vaišinosi pasienietiška koše.

„Mūsų visų bendras tikslas yra vienas – kad Lietuva būtų saugesnė, stipresnė ir pasiruošusi atremti bet kokio pobūdžio iššūkius“, – sakė Prezidentas per susitikimą su VSAT pareigūnais, pabrėžęs, kad pirmiausia dėl jų profesionalaus darbo Lietuva vis sėkmingiau kovoja su nelegalia migracija bei kontrabanda.

Šalies vadovas kaip padėkos ir pagarbos ženklą pasieniečiams įteikė Lietuvos istorinę vėliavą.

Parašykite komentarą