Druskininkuose gyvūnais pasirūpinta – nuo išskirtinio valgiaraščio šunims iki tarptautinių parodų

Jau šį savaitgalį, rugpjūčio 7-9 dienomis Druskininkuose vyks trys tarptautinės šunų parodos: „Dzūkija 2020“, „Druskininkų mero taurė“ ir „Druskininkai 2020“. Renginyje dalyvaus apie 1060 šunų, o visame mieste bus galima pamatyti daugybę įspūdingų, draugiškai nusiteikusių egzotiškų veislių keturkojų.

Kaip ir kasmet, rugpjūčio pradžioje Druskininkų kurortas svetingai priima šunų mylėtojus. Po pasirodymų keturkojai miesto svečiai kartu su savo šeimininkais keliauja vaizdingais Druskininkų maršrutais, aplanko Karolio Dineikos sveikatingumo parką, ilsisi prie Muzikinio fontano, Druskonio ežero, keliauja į kavines, sukurdami mieste ypatingą atmosferą.

Į kačių ir šunų auginimą įsitraukė visa šeima

Eglė Mitkienė Druskininkuose yra įkūrusi veislynus „Imperatoriška svaja“ ir „Perfect star“, kuriuose augina išskirtinio charakterio japonų Akitas ir Shiba inu šunų veisles, bei Ragdolų veislės kates, itin draugiškas ir pasitikinčias žmonėmis. Šia veikla Eglė užsiima jau trejus metus ir be jos neįsivaizduoja savo gyvenimo: „jau seniai norėjau tą daryti, žengti pirmuosius žingsnius paskatino pirmieji apsilankymai Druskininkų šunų parodose, o pradedant labai padėjo pažįstamų veisėjų patarimai“.

 „Dauguma darbų darome patys, – tęsia pasakojimą Eglė, – o į šunų auginimą įsitraukia visa šeima. Patys priimame ir gimdymus. Nors šunų veisimas reikalauja specifinių žinių, esminis dalykas – bendravimas ir santykis su augintiniu.“

Kol patogiai įsitaisę šnekučiuojamės kavinukės „City Coffee“ lauko terasoje, šalia sėdintys kavinės lankytojai užkalbina Eglės Akitą ir neslepia susižavėjimo vos penkių mėnesių sulaukusiu draugišku gražuoliu. Užsimezga pokalbis apie šunis, skirtingas jų veisles. Po pokalbio paklausta apie nuolatinį praeivių dėmesį, Eglė nusijuokia ir pripažįsta, kad auginant Akitas, nuolatinis bendravimas, prašymai nusifotografuoti tampa įprastu dalyku, tačiau tiek bendravimą mėgstančioms jos Akitoms, tiek jai pačiai šis dėmesys netrukdo. „Druskininkai – ideali vieta auginti šunis, – priduria Eglė. – Nors gyvename šalia Druskininkų, visada vedamės juos pasivaikščioti į miestą. Žmonės čia draugiški, myli gyvūnus, praeidami paglosto ir užkalbina. O šunims, ypač mažesniems, itin reikalinga tokia socializacija.“

Kurorto viešbučiai pasiruošę priimti keturkojus augintinius, o šunų parodos savaitgaliui vietos būna rezervuotos jau iš anksto.  Eglės šeimos svečių namuose, įsikūrusiuose kurorto centre, svečiai su augintiniais visada laukiami. Šiuo metu viešbutis užpildytas į parodą atvykusių dalyvių, kurie jame apsistoja kasmet.

Praėjusiais metais Austrijoje viena iš Eglės Akitų laimėjo prestižinį „European Dog Show“ apdovanojimą atviroje klasėje, su nekantrumu ji laukia ir artėjančių parodų Druskininkuose.

Kavinės lankytojus pasitinka katė Mis Levanda

Su Aleksandru Khromenko, atvykusio su šeima iš Ukrainos daugiau nei prieš penkerius metus ir įkūrusiu jaukią ir keturkojams augintiniams draugišką „City Coffee“ kavinę Druskininkuose, užsimezga ilgas ir įdomus pokalbis.

Aleksandras vertina draugišką Druskininkų bendruomenę, unikalią gamtą ir nedidelio miesto teikiamus privalumus: „čia gali sėstis ant dviračio ir per kelias minutes būti kur tik nori“.  Jis šneka ir supranta lietuviškai, tačiau juokauja, kad lietuviški vardai jam iki šiol yra mistika: „nuolatinių lankytojų šunų vardus aš atsimenu kur kas lengviau, nei jų šeimininkų, – sako Aleksandras. Čia pat atneša parodyti pačių įvairiausių dydžių šunims skirtus vandens dubenėlius. Rodydamas į patį didžiausią jis pasakoja apie Akelą, milžinišką vieno iš nuolatinių klientų, kasmet atvažiuojančio į Druskininkus, šunį. „Tai yra asmeninis jo dubenėlis, – pasakoja jis, –  tačiau net ir tokio vandens dubenėlio jam neužtenka.“

Įeinančius į kavinę klientus pasitinka nedidelė katės skulptūra – ji tupi ant palangės kartu su kavos puodeliu. „Tai Mis Levanda, – pasakoja Aleksandras. – Ją padovanojo draugai iš Vilniaus. Ji mėgsta būti dėmesio centre, tad galbūt vieną dieną ji pradės rašyti savo blog‘ą,“ – šypteli jis. – O galbūt šalia atsiras ir jos draugas“.

„Mums nesvarbu, ar mūsų svečio augintinis didelis ar mažas, čia laukiami visi. Džiaugiamės būdami nedidele Druskininkų paslaugų dėlionės dalimi, – tęsia pasakojimą Aleksandras. – Žmonės apsilanko SPA procedūrose, tada ateina čia išgerti kavos, pailsi, tada sėda ant dviračių ir keliauja tyrinėti Druskininkų. Be vienos iš šių dėlionės dalių paveikslui kažko truktų.“

Paklaustas, ar Druskininkai yra draugiškas miestas gyvūnams, Aleksandras nesudvejojęs atsako: „Aš matau į kavinę užeinančius laimingus žmones ir laimingus jų augintinius. Manau, kad atsakymas visiškai aiškus. Tiek mes, tiek kitos man žinomos kavinės su džiaugsmu laukia šių svečių.“

Išskirtinis valgiaraštis šunims

Restoranas ir svečių namai „The House“ jau trečius metus svečiams, kurie užsuka į restoraną su šunimi, siūlo specialų meniu augintiniui.  Restorano virtuvės šefas Linas Jablonskas pasakoja, kad idėja pasiūlyti pirmąjį tokį meniu Lietuvoje kilo būtent dėl kasmetinės tarptautinės šunų parodos – restorano svečiai užsakydavo kepsnius ir kitokius patiekalus savo augintiniams, tad nuo to viskas ir prasidėjo. Meniu sukurtas konsultuojantis su šunų mitybos specialistais, o patiekalai subalansuoti pagal šunų poreikius. Valgiaraštyje galima rasti net ir šunų alaus. Linas patikslina, kad tai yra ne tas pats alus, kuris siūlomas žmonėms, jis yra be alkoholio, o keturkojai gali rinktis iš dviejų – vištienos ir jautienos skonio alaus rūšių.

Paklaustas, koks patiekalas populiariausias tarp keturkojų restoranų svečių, Linas teigia, kad dažniausiai renkamasi žalios mėsos (RAW) patiekalus, tačiau populiarus ir sausas maistas. Bet kokiu atveju, keturkojų šeimininkai lieka maloniai nustebinti plačiu pasirinkimu, valgiaraštyje siūlomi ir įvairūs gurmaniški skanėstai.

Linas teigė, kad „The House“ sulaukia didelio šunų ir jų augintinio dėmesio ne tik tarptautinių šunų parodų metu, o kitus restorano svečius tokia žavi draugija tik pradžiugina.

Daugiau apie gyvūnams draugiškas vietas Druskininkuose galite sužinoti www.druskininkai.lt/draugiski-gyvunams

Druskininkų savivaldybė, siekdama saugoti ir puoselėti kurorto gamtą yra įrengusi dėžutes su maišeliais šunų ekskrementams surinkti, skirtas augintinius vedžiojantiems gyventojams ir svečiams. Labiausiai šunų augintojų pamėgtose šunų vedžiojimo vietose įrengtos 40 modernių dėžučių su maišeliais šunų ekskrementams surinkti.

Kaip ir kasmet, tarptautinės šunų parodos vyks Druskininkų aerodrome, Mizarų g. 59. Paroda prasideda rugpjūčio 7 d.  12 val. ir tęsis visą savaitgalį.

Parašykite komentarą