Prezidentas paragino Europos Vadovų Tarybos Pirmininką ES lygiu apsvarstyti padėtį Baltarusijoje

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu kalbėjosi su Europos Vadovų Tarybos Pirmininku Charlesu Micheliu, su kuriuo aptarė sudėtingą politinę situaciją kaimyninėje Baltarusijoje. 

Prezidentas paragino Europos Sąjungos institucijas aktyviai  reaguoti į situaciją Baltarusijoje bei imtis lyderystės, užtikrinant stabilumo palaikymą Baltarusijoje, pagarbą demokratinėms vertybėms ir žmogaus teisėms bei laisvėms.

Šalies vadovas situaciją Baltarusijoje įvardino kaip ypač rimtą ir keliančią susirūpinimą ne tik Lietuvai, bet visai Europos Sąjungai.

Prezidentas paragino Ch. Michelį surengti neeilinę Europos Vadovų Tarybos sesiją, kurioje būtų svarstomos priemonės stabilizuoti situaciją Baltarusijoje bei  aptarti poveikio svertus.

EVT Pirmininkas teigė suprantąs situacijos Baltarusijoje rimtumą ir patikino, kad per artimiausias dienas informuos apie galimybę surengti tokį Vadovų susitikimą bei kitų ES dispozicijoje esančių instrumentų naudojimo galimybes.  

Lietuvos vadovas informavo Ch. Michelį apie Sviatlanos Cichanouskajos atvykimą į Lietuvą ir patikino palaikąs ryšį su jos aplinkos žmonėmis. Prezidento teigimu, Lietuva pasiruošusi suteikti prieglobstį Baltarusijos opozicijos atstovei bei jos šeimai, iki ji apsispręs dėl tolesnės politinės ir asmeninės veiklos.

Parašykite komentarą