Valstybinė darbo inspekcija stiprina pajėgas nustatant priverstinį darbą

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo vykdyti bandomąjį projektą, kuriuo siekiama skirti daugiau dėmesio priverstinio darbo atvejams nustatyti bei kelti darbo inspektorių kompetenciją prekybos žmonėmis darbo išnaudojimo srityje.

Nuo rugpjūčio 1 d. VDI įsteigta specializuota kontrolės ir prevencijos prekybos žmonėmis priverstiniam darbui ekspertų grupė, kuri analizuos nustatytus galimus priverstinio darbo atvejus, kaups ir sistemins informaciją apie juos, rinks įrodymus, kuriuos perduos ikiteisminio tyrimo institucijai. Stiprinant VDI inspektorių ekspertines žinias bei patirtį, siekiama, kad užfiksuoti priverstinio darbo atvejai būtų išaiškinti iki galo, aukoms atlyginta, o nesąžiningi darbdaviai nubausti.

Nors VDI duomenimis, priverstinio ir privalomojo darbo atvejų užfiksuota vos keletas per pastaruosius kelerius metus, manoma, kad jų yra kur kas daugiau. Tačiau įrodymus, kai asmenys išnaudojami ir verčiami dirbti be užmokesčio, socialinių garantijų, tinkamų darbo ir apgyvendinimo sąlygų, yra ypač sudėtinga surinkti.

Priverstinį darbą Lietuvoje dažniausiai dirba asmenys iš trečiųjų užsienio šalių, kurie nemoka šalies kalbos ir nežino įstatymų. Jie ne tik nežino, kaip elgtis patekus į tokią padėtį ir į ką kreiptis, bet ir dėl patiriamo darbdavio spaudimo ar grasinimų, bijo kažkam prasitarti ir ieškoti pagalbos.

Priverstinis darbas apibūdinamas kaip bet koks darbas, paslaugos, įskaitant priverstinį elgetavimą, kurį prekybos žmonėmis auka verčiama dirbti prieš jos valią, t. y. panaudojant fizinį smurtą ar grasinimus arba kitaip atimant galimybę priešintis, arba pasinaudojant nukentėjusio asmens priklausomumu ar pažeidžiamumu, arba panaudojant apgaulę, arba priimant ar sumokant pinigus, arba gaunant ar suteikiant kitokią naudą asmeniui, kuris faktiškai kontroliuoja nukentėjusį asmenį.

Neretai priverstinio darbo atvejai išaiškėja, kai apie tai praneša žmonės, pastebėję įtartinus dalykus. Be to, tokios bylos dažnai apima kelių rūšių nusikalstamas veikas, todėl VDI šias bylas tiria kartu su kitomis ikiteisminio tyrimo institucijomis.

Bandomajam projektui pasiteisinus, tokios ekspertinės darbo grupės bus įsteigtos visuose VDI teritoriniuose skyriuose.

Darbuotojai ir gyventojai raginami pranešti VDI apie galimus priverstinio darbo atvejus tel. 8 5 213 9768 arba el. paštu priverstinisdarbas@vdi.lt.

Taip pat galima pranešti Nacionalinei asociacijai prieš prekybą žmonėmis tel. +370 686 16383. Ši organizacija įsteigė visą parą veikiančią pagalbos telefonu liniją pranešimams apie prekybos žmonėmis atvejus ir aukas. Jos tikslas – registruoti atvejus ir aukas, suteikti informaciją nukentėjusiems ir nukreipti juos į socialinę pagalbą teikiančias organizacijas, pranešti apie tokius atvejus atitinkamoms valstybės institucijoms.

Parašykite komentarą