Rugpjūčio 15 d. Palangos svečiai kviečiami į „Žaliąsias europiečių atostogas“

Renginio tipas: Žaliosios europiečių atostogos
Renginio data: Šeštadienis, 2020 m. rugpjūčio 15 d.
Renginio pradžia: 15:00
Renginio vieta: Palangos centrinė aikštė (Vytauto g. 96A)

Rugpjūčio 15 dieną, šeštadienį, Palangoje jau dvyliktus metus iš eilės vyks Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamos „Žaliosios europiečių atostogos“. Šiemet renginio dalyviai kartu su socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėju ir pėsčiųjų žygio aplink Lietuvą „Už švarią Lietuvą!“ organizatoriumi Giedriumi Buču, stiliste Agne Gilyte, virtuvės šefu Gian Luca Demarko ir sveikatingumo motyvatore, programėlės #walk15 kūrėja Vlada Musvydaite aiškinsis apie klimato kaitą, aplinkosaugą ir biologinę įvairovę bei Europos žaliąjį kursą. Centrinėje kurorto aikštėje veiks edukacinės ir kūrybinės dirbtuvės, vyks paskaitos, o vakare pramogų parke „Boom Park“ miesto gyventojus ir poilsiautojus džiugins nemokamas GIEDRĖS gyvo garso „drive-in“ koncertas.

 Šiemet užklupęs virusas pakoregavo atostogų planus, todėl daugelis keliones į užsienį iškeitė į poilsį Lietuvos pajūryje. O čia yra puiki galimybė pakalbėti apie Europos žaliąjį kursą ir priemones kovai su klimato kaita bei aplinkos apsauga, – sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. – Kiekvieną vasarą su poilsiautojais kalbame šia tema, tačiau kasmet į tai žvelgiame iš skirtingų perspektyvų. Šiemet diskutuosime apie Europos žaliąjį kursą, žiedinės ekonomikos privalumus, tvarų maisto vartojimą bei biologinės įvairovės poveikį kiekvienam iš mūsų.“

Šiųmetis renginys akcentuos antrinį daiktų, drabužių naudojimą, atsakingą maisto vartojimą. Šie klausimai, anot A. Pranckevičiaus, itin aktualūs, nes augančios vartojimo apimtys neišvengiamai didina ir aplinkos užterštumo problemą: „Didėjantį atliekų kiekį lietuviai laiko didžiausia su aplinka susijusia problema, rodo „Eurobarometro“ duomenys. Vieningai spręsdami atliekų problemą bendruomenėse kiekvienas galėsime prisidėti prie Europos žaliojo kurso tikslo – Europą paversti neutralaus poveikio klimatui žemynu.“

Prisidėti prie aplinkosaugos skatina ir socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjas Giedrius Bučas. „Dažnai žmogus savo pėdsaką žemėje matuoja pasiekimais ir patirtimis, tačiau retas susimąsto, kokį atliekų šleifą kiekvienas iš mūsų palieka, bandydamas iš gyvenimo paimti viską, ką jis duoda. Šiukšlės – mūsų vartojimo pasekmė, todėl svarbu apie tai nuolat kalbėti ir atskleisti perteklinio vartojimo keliamas problemas, jų poveikį planetai bei sveikatai. Sprendimų, kaip sumažinti šiukšlių kiekį, turime patys ieškoti savo įpročiuose: gamindami bei vartodami tvaresnius ir nevienkartinius daiktus tausosime gamtos resursus, „nesukursime“ tiek daug atliekų, dėl to jų ir į aplinką pateks mažiau. Siekdami akcentuoti šią problemą leisimės į žygį aplink šalį ir parodysime žmonėms, kiek prarandame antrinių žaliavų neteisingai jas tvarkydami, kviesime visuomenę, savivaldybes ir verslą galvoti kaip kartu galime keisti šią situaciją“, –  pasakoja į darnos žygį aplink šalį „Už švarią Lietuvą!“ besileisiantis G. Bučas.

Centrinėje Palangos aikštėje (Vytauto g. 96A) nuo 15 val. atostogautojai kviečiami dalyvauti įvairiose veiklose:

15 val. – žygio aplink Lietuvą pristatymas ir išlydėtuvės su programėlės #walk15 kūrėja V. Musvydaite ir žygio organizatoriumi G. Buču. Jie kartu su norinčiaisiais leisis į žygi aplink Palangą su #walk15 programėle ,,Žaliuoju kursu per Palangą 2020“. Tai – simboliškos šių metų renginio partnerių pėsčiųjų žygio „Už švarią Lietuvą!“ išlydėtuvės.

16.00 – 17.00 val. stilistė Agnė Gilytė atskleis, kaip prikelti drabužius antram gyvenimui ir iš mažai sukurti daug.

18.00 – 19.00 val.  Gian Luca Demarco papasakos apie maisto švaistymą bei Italijos ir Lietuvos mitybos suvokimo skirtumus. Garsus virtuvės šefas taip pat atskleis, kaip atsakingai pildyti šiukšlių dėžę, mat dažnai iš jos turinio galima pamaitinti net kelias šeimas.

Šeštadienio popietę poilsiautojai galės patys pasigaminti aksesuarų – dėklinių iš plastikinių maišelių. Jiems padės kūrybinių dirbtuvių „Replastico2” komanda. Pavakare socialinės iniciatyvos „CoolŪkis“ įkūrėjos supažindins su tvariu ir ekologišku gyvenimo būdu, pasidalins praktiniais patarimais, kaip pradėti kompostuoti bei pristatys kompostavimo bute būdus. Centrinėje Palangos aikštėje iki pat vakaro veiks atvira šių dienų aplinkosaugos aktualijų paroda fotografijose ir instaliacijose „Vertybiu krioklys“ bei ,,Kūdikio pjūvis“, kurių turinys sukurtas iš atliekų, rastų iniciatyvos „Už švarią Lietuvą!” organizuotų akcijų metu.

21 val., pramogų parke „Boom Park“ vyks GIEDRĖS „drive-in“ gyvo garso koncertas „Kad žemė nesibaigtų“. Pakvieskite draugus kartu atvykti automobiliu, laukiami ir atvykstantys dviračiais bei paspirtukais.

„Žaliąsias europiečių atostogas“ inicijuoja ir organizuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Renginio partneriai: žygis pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“, bei Palangos miesto savivaldybė.

Visi renginiai nemokami.

Detali renginio programa: https://www.facebook.com/events/338201777568324/

Parašykite komentarą