Seimo narės Agnės Bilotaitės pranešimas: „Nesiliaujant skundams dėl neprieinamų sveikatos priežiūros paslaugų – kreipimasis į Valstybės kontrolę“

2020 m. rugpjūčio 12 d. pranešimas žiniasklaidai

Reaguodama į šalies gyventojų skundus dėl neprieinamų sveikatos priežiūros paslaugų Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė kreipėsi į Valstybės kontrolę.

„Pati kaip Seimo narė nuolat gaunu klausimų, kada pagaliau bus atnaujintas sveikatos priežiūros paslaugų teikimas. Viešojoje erdvėje taip pat nuolat matome gyventojų liudijimus apie tai, kaip jiems nepavyksta patekti pas gydytojus, gauti net būtinosios medicinos pagalbos, kai reikia perrišti žaizdas, atlikti radiologinius tyrimus po traumų ar gauti skubią specialisto konsultaciją paūmėjus lėtinėms ligoms. Visa tai rodo, kad situacija yra prasta ir būtina imtis skubių priemonių“, – teigia A. Bilotaitė.

Nusiskundimų mastas parlamentarę verčia abejoti sveikatos priežiūros įstaigų pateikiamais skaičiais apie pokarantininiu laikotarpiu suteiktas paslaugas. Kaip teigia Sveikatos apsaugos ministerija, birželį suteikta tik 6 proc. mažiau paslaugų nei pernai per tą patį laikotarpį.

Seimo narė prašo Valstybės kontrolės atlikti išsamią analizę, kiek ir kokių sveikatos priežiūros paslaugų buvo suteikta valstybės lygio ekstremaliosios situacijos laikotarpiu sveikatos priežiūros įstaigose, kaip kito paslaugų teikimo intensyvumas. Aukščiausiosios audito institucijos taip pat prašoma išsiaiškinti, kaip gydymo įstaigos pandemijos metu naudojo Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti.

„Turi būti įvertintas ir Sveikatos apsaugos ministerijos, kaip pagrindinės koordinuojančios institucijos, atsakas į COVID-19 ir taikytas priemones pandemijai suvaldyti. Šiuo metu susidaro įspūdis, kad ministerija apsiriboja tik įstaigų pateiktais skaičiais užuot nuodugniai ištyrusi situaciją ligoninėse ir poliklinikose. Apribojimai dėl viruso grėsmės turi išlikti, tačiau šioje situacijoje pasigendu lankstumo ir jautresnio požiūrio į sergančiuosius“, – sako A. Bilotaitė.

Valstybės kontrolės atnaujintame 2020 m. veiklos plane numatyta vertinti ir dėl COVID-19  Vyriausybės priimtus sprendimus, reaguojant į pandemiją. Parlamentarė ragina auditorius sveikatos priežiūros paslaugų teikimui skirti pirmiausią ir ypatingą dėmesį. Tai, anot A. Bilotaitės, svarbu siekiant tinkamai įvertinti valstybės vaidmenį pandemijos metu ir geriau pasiruošti galimai antrajai koronaviruso bangai.

Problemų, susijusių su sveikatos priežiūros paslaugų teikimo atnaujinimu, aptarimą A. Bilotaitė artimiausiu metu žada inicijuoti Seimo Audito komitete ir Antikorupcijos komisijos Sveikatos darbo grupėje.

Parašykite komentarą