Eksperto įžvalga: dėl užsitęsusios javapjūtės vėluos žieminių kultūrų sėja, o rapsų derlius kitąmet gali mažėti net iki 25 proc.

Pasak ekspertų, šį sezoną javapjūtė gali užsitęsti iki rugsėjo vidurio. Ūkininkams gali būti sudėtinga laiku pasėti žieminius rapsus, kuriems palankiausias sėjos metas truks iki rugpjūčio 25 d.

Šiuo metu javapjūtės darbai baigiami tik pietinėje Lietuvoje arba ūkiuose, turinčiuose didelį našios technikos parką. Šiaurinėje ir vakarinėje šalies dalyse daugelyje ūkių javapjūtės darbai kol kas intensyviai tebevyksta. „Panašu, kad šiemet rapsų sėja bus vėlyvesnė, palyginus su pastaraisiais dvejais metais. Žieminių rapsų sėjai palankiausias metas prasideda rugpjūčio 5-ąją ir trunka iki 25 d. Kadangi kol kas laukuose, kur bus sėjami rapsai tebevyksta javapjūtė, o po jos ūkininkai dar turės paruošti žemę žieminių rapsų pasėliams, didžioji sėja, matyt, šiais metais įvyks tik antroje rugpjūčio pusėje“, – sako AB „Linas Agro“ technologijų vystymo vadovas Andrius Lukoševičius.

Pasak eksperto, žieminiai rapsai – viena pelningiausių kultūrų. Jų supirkimo kaina dvigubai didesnė nei ekstra klasės kviečių ir siekia apie 345–360 Eur už toną. Tiesa, rapsų derlingumas įprastai būna beveik dvigubai mažesnis nei kviečių.

Žieminių rapsų sėjos laikas yra ypatingai svarbus – nuo jo priklauso būsimasis derlius. Pavėluota sėja kitų metų derlingumą gali sumažinti net iki 25 proc. „Jei žieminiai rapsai pasėjami iki gandrų išskridimo dienos – jų vegetacijai užtikrinamos geriausios sąlygos, augalai geriau įsišaknija, sukaupia daugiau sausų maisto medžiagų, užaugina daugiau masės, todėl ir pavasarį turi geresnį startą bei aukštesnį produktyvumą. Vėlyvesnė sėja didina riziką užauginti mažesnį derlių“, – pažymi A. Lukoševičius.

Pastarieji dveji metai, specialisto vertinimu, buvo itin palankūs žieminių kultūrų auginimui. „Šiuo metu žieminių kultūrų sėjai sąlygos yra geros, tačiau didžiausia problema, jog kol kas daugelyje ūkių dar nėra nuimtas derlius. Tie ūkininkai, kurie planavo sėjomainą, jau liepos viduryje nuėmė žieminių miežių derlių ar rugpjūčio pradžioje ankstyvos brandos žieminių kviečių derlių ir jau yra paruošę laukus žieminių rapsų sėjai. Tačiau tokių plotų yra palyginti nedaug, nors situacija keičiasi kasdien“, – sako A. Lukoševičius.

Šiuo metu, pasak eksperto, šiaurės ir vidurio Lietuvoje derlius jau nuimtas daugiau nei 50 proc. laukų, o vakarinėje šalies dalyje tokių laukų procentas mažesnis.

„Vertinant tai, kad žieminių kviečių pernai buvo sėta apie 785 tūkst. hektarų, o žieminiams rapsams reikės panašaus ploto kaip ir pernai – 274 tūkst. ha, reikia nukulti apie 30 proc. laukų, kad būtų paruošti plotai žieminių rapsų sėjai.

„Vertinant tai, kad žieminių kviečių pernai buvo sėta apie 785 tūkst. hektarų, o žieminiams rapsams reikės panašaus ploto kaip ir pernai – 274 tūkst. ha, reikia nukulti apie 30 proc. laukų, kad būtų paruošti plotai žieminių rapsų sėjai. Tam ūkininkai turi mažiau nei dvi savaites laiko. Užsėti planinius žieminių rapsų pasėlių plotus, kol yra palankios oro sąlygos, vis dar realu“, – vertina situaciją A. Lukoševičius.

Parašykite komentarą