„Vilniaus vandenys“ aktyvių miestiečių prašo pranešti bendrovei apie vandens taršą

Kovai su gamtos teršėjais „Vilniaus vandenys“ pasitelkia visuomenę. Bendrovės iniciatyva atidaromas naujas pranešimų kanalas Facebook platformoje, raginantis pilietiškus, gamta besirūpinančius gyventojus ar jų bendruomenes pranešti apie aptiktą vandens taršą. Tikimasi, kad prie šios iniciatyvos prisijungs ir į taršos atvejus reaguos ne tik bendrovės „Vilniaus vandenys“ specialistai, bet  ir už gamtos taršos užkardymą atsakingi aplinkosaugininkai,  kitų tvarką Vilniaus mieste prižiūrinčių įmonių atstovai.

„Mūsų bendrovė kasdien susiduria su vandens tarša, o vienas svarbiausių mūsų pastarojo laikotarpio prioritetų – kova su teršėjais, ne tik neleistinomis medžiagomis – tokiomis kaip plastikas teršiančiais nuotekas, bet ir surandančiais vis daugiau būdų, kaip šias medžiagas išleisti tiesiai į vandens telkinius ir už nusikalstamą veiklą likti nenubaustais. Todėl patys nusprendėme imtis iniciatyvos ir kovoje su teršėjais pagalbos kreiptis į visuomenę“, – sako bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.  

Žvejai, poilsiautojai, leidžiantys laisvalaikį prie upių ir ežerų Vilniaus mieste bei jo apylinkėse ir visi aktyvūs vilniečiai apie pastebėtą piktybinę ar avarinę vandens taršą kviečiami operatyviai informuoti bendrovės „Vilniaus vandenys“ specialistus. Raginama pranešti apie nuotekų nuvedimo, surinkimo sutrikimus ar avarijas, sutrikusį nuotekų valyklų darbą, neaiškiomis medžiagomis užterštą upę ar vandens telkinį, kelyje matomą įdubą, atvirą šulinį, įgriuvą ar neatstatytą dangą. Taip pat informuoti ir apie pastebėtus nelegalius lauko tualetų statinius, į upę nutiestus vamzdžius  ar kitus vandens telkinius teršiančius objektus.

Pranešti apie taršą  nuo šiol bendrovei galima dviem būdais. Jei atvejis skubus, užfiksuota avarinė tarša – paskambinus į „Vilniaus vandenų“ Avarijų likvidavimo tarnybą – 8 800 10880. Arba palikus žinutę Facebook socialiniame tinkle,  žaismingo personažo – „Neterštuko“ globojamoje paskyroje.

Neterštukas – tai didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys“ bendradarbis, kuris siekia suburti švaria gamta besirūpinančią bendruomenę drauge kovoti gamtos tarša bei šviesti visuomenę aplinkosaugos klausimais, pamažu auginti visuomenės netoleranciją teršėjams.

Tais atvejais, kai bus pranešta apie vandens taršą, į gautus pranešimus reaguos „Vilniaus vandenų“ specialistų brigada. Apie kitus taršos atvejus, informacija bus perduodama atsakingoms, tvarką mieste prižiūrinčioms institucijoms. Bendradarbiauti sprendžiant vilniečių identifikuotas problemas pasiūlyta įmonėms „Grinda“, VASA (Vilniaus atliekų sistemos administratorius),  taip pat ir už gamtos taršos užkardymą atsakingai Aplinkos Apsaugos agentūrai. Tikimasi, kad prie šios iniciatyvos prisijungs ir daugiau partnerių.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo, pasitelkus visuomenę ir sutelkus jėgas, visiems drauge neabejotinai pavyks identifikuoti daugiau taršos atvejų ir operatyviai juos užkardyti. Tikimasi, kad ši iniciatyva pagelbės ne tik kovoje su vandens telkinių teršėjais, bet ir su šiukšlintojais, teršiančiais miesto paplūdimius, parkus, žaliąsias zonas.

 Siekiant, kad pranešimai apie taršą būtų nagrinėjami kuo efektyviau, apie tai pranešančių gyventojų prašoma nurodyti kuo daugiau ir kuo tikslesnę informaciją: tikslią taršos aptikimo vietą, įvykio laiką, pažeidimo aplinkybės, pagal galimybes – pateikti vaizdinę medžiagą, taip pat palikti savo kontaktinę informaciją, jei pranešėjas nori sužinoti, ar problema, apie kurią pranešė, sprendžiama. Pasak bendrovės atstovų, reaguojama bus tik į pateiktą išsamią informaciją.

Naują pranešimų kanalą rasite čia:

https://www.facebook.com/Neterstukas/?view_public_for=102803404875477

Parašykite komentarą