Seimo nario Vytauto Bako pranešimas: „Aliaksandras Lukašenka turi būti teisiamas už nusikaltimus prieš savo žmones“

2020 m. rugpjūčio 18 d. pranešimas žiniasklaidai

2020 m. rugpjūčio 18 d. Seimo plenarinio posėdžio metu Baltarusijos opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovai viešai prašė Lietuvos Respublikos Seimo, o per jį – ir kitų Europos Sąjungos valstybių parlamentų, be kita ko inicijuoti procesą, kad tarptautiniu mastu būtų ištirti Baltarusijos valdančiojo režimo ir Aliaksandro Lukašenkos padaryti nusikaltimai – oponentų, režimo kritikų žudymai, žmonių grobimai.

Buvo pranešta apie dešimtis be žinios dingusių žmonių, smurtą net prieš mažamečius vaikus. Gavę šią informaciją Seimo nariai Vytautas Bakas ir Povilas Urbšys ragina tarptautinę bendruomenę atlikti tyrimą dėl A. Lukašenkos ir jo režimo padarytų nusikaltimų.

„Šiandien kartu su kolega Povilu Urbšiu pateikiau pataisą rezoliucijai siūlydamas ją papildyti raginimu tarptautinei bendruomenei atlikti tyrimą dėl Aliaksandro Lukašenkos ir jo režimo padarytų, tačiau iki šiol neištirtų nusikaltimų prieš savo žmones, tautą (politinių konkurentų žudymą, opozicijos narių, žurnalistų grobimą ir kitus nusikaltimus). Šie nusikaltimai truko dešimtmečius“, – kalbėjo V. Bakas.

„Lietuva siekia būti Rytų politikos eksperte, viso Vakarų pasaulio dėmesys nukrypęs į įvykius Baltarusijoje, todėl šalia siūlymo įvesti sankcijas, paleisti sulaikytuosius, būtina priminti tarptautinei bendruomenei apie A. Lukašenkos režimo padarytus nusikaltimus. Panašu, kad Baltarusijoje yra net ne diktatorius, tai nusikaltėlis ir kalbėti su juo nėra apie ką. Jo veiklą reikia tirti, o jį teisti nepriklausomame teisme. Tai turėtų būti vienas iš mūsų patarimų  Vakarų visuomenei“, – situaciją pakomentavo V. Bakas.

Parašykite komentarą