Seimo narių Paulės Kuzmickienės, Monikos Navickienės ir Antano Matulo pranešimas: parlamentarai prašo keisti asmens sveikatos priežiūros įstaigų apmokėjimo tvarką

2020 m. rugpjūčio 18 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Paulė Kuzmickienė, Monika Navickienė, Antanas Matulas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą prašydami pakeisti rugpjūčio ir rugsėjo mėnesių asmens sveikatos priežiūros įstaigų apmokėjimo tvarką, nustatant, kad jei įstaiga suteikia visų grupių paslaugų bendrai už daugiau kaip 80 proc. paslaugų kiekio, mokama 1/12 metinės sutartinės lėšų sumos.

Šiuo metu galiojančioje sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje tvarkoje asmens sveikatos priežiūros įstaigose turi būti teikiama ne mažiau nei 70–80 proc. paslaugų kiekvienoje paslaugų grupėje, kad įstaigoms būtų mokama 1/12 bendros metinės sutartinės sumos.

„Gydymo įstaigų finansinė padėtis sudėtinga. Deja, asmens sveikatos priežiūros įstaigos susiduria su situacija, kuomet ne visos paslaugų grupės pasiekia nustatytą ribą, todėl įstaigoms mokama tik už faktiškai suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Daugelis asmens sveikatos priežiūros įstaigų tokių ministerijos reikalavimų negali įvykdyti dėl visiems puikiai žinomų COVID-19 viruso nulemtų padarinių. Jų finansinę padėtį smarkiai pablogino COVID-19 karantino laiku patirtos išlaidos, susijusios su viruso užkardymu, pritaikant įstaigos patalpas, įsigyjant reikiamą infrastruktūrą pagal reikalavimus, įsigyjant apsaugos priemones ar IT priemones“, – teigia P. Kuzmickienė. 

Parlamentarė M. Navickienė pabrėžia, kad šiose įstaigose paslaugų suteikimo kiekis ribojamas dėl sugriežtintų higienos reikalavimų. Taip pat specialistai, kurie nutraukė ar apribojo savo darbo santykius su antromis, trečiomis darbovietėmis dėl sveikatos apsaugos ministro galiojusio įsakymo dėl „ciklinio darbo“, dar nespėjo grįžti į darbovietes, todėl darbo grafikai šiose įstaigose buvo planuojami be šių specialistų. M. Navickienė atkreipia dėmesį, „kad kasmet vasaros mėnesiais paslaugų kiekis asmens sveikatos priežiūros įstaigose sumažėja apie 20 proc. dėl medicinos personalo atostogų. O ką jau kalbėti apie šią vasarą, kuomet turime tokius iššūkius kaip COVID-19 ir, negana to, e.sveikatos sistemos sutrikimą, kuris itin apsunkino įstaigų darbą“.

Seimo narė P. Kuzmickienė teigia, kad visiškai neteisinga yra sumažinti asmens sveikatos priežiūros įstaigų finansavimą dėl nuo šių įstaigų nepriklausančių aplinkybių. Toks finansavimo mažinimas dar labiau pablogins ir taip itin įtemptą šių įstaigų situaciją, dėl ko gali dar labiau sumažėti paslaugų prieinamumas pacientams.

„Todėl prašome ministerijos atsižvelgti į išsakytus argumentus ir pakeisti rugpjūčio ir rugsėjo mėnesių asmens sveikatos priežiūros įstaigų apmokėjimo tvarką, nustatant, kad jei įstaiga suteikia visų grupių paslaugų bendrai už daugiau kaip 80 proc. paslaugų kiekio – mokama 1/12 metinės sutartinės lėšų sumos, asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų indeksavimą taikyti visoms įstaigoms, didinti paslaugų įkainius. Taip pat nedelsiant padengti sveikatos priežiūros įstaigų patirtas išlaidas, susijusias su viruso užkardymu“, – sako Seimo narė.

Parašykite komentarą