Seimo nario Lino Balsio pranešimas: „Vilniaus gyventojams ramybės neduodantis atliekų tvarkytojas veikia galimai savavališkai užimtoje valstybinėje žemėje“

2020 m. rugpjūčio 19 d. pranešimas žiniasklaidai

Po Seimo nario Lino Balsio kreipimosi į Nacionalinę žemės tarnybą paaiškėjo, kad ilgus metus Vilniuje, Salininkuose, šalia gyvenamųjų namų, ugdymo įstaigų veikiantis ir gyventojams nepatogumus dėl taršos ir triukšmo keliantis UAB „Atliekų rūšiavimo centras“ yra galimai savavališkai užėmęs valstybinę žemę.

Pasak L. Balsio, įmonės veikla jau ne vienus metus yra įvairių institucijų dėmesio centre.

„Jau ne vienus metus kartu su Salininkų bendruomene kreipiamės į įvairias institucijas dėl taršos, triukšmo, kurį skleidžia statybines ir kitas medžiagas atviroje teritorijoje laikanti ir smulkinanti įmonė. Po skundų atliktas ne vienas įmonės patikrinimas, nustatytas ne vienas pažeidimas, kuriuos „Atliekų rūšiavimo centras“ įpareigotas ištaisyti. Įmonės veikla atsidūrė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto akiratyje. Būtent čia ir kilo daug klausimų, kaip ir kas galėjo suteikti teisę veikti įmonei, kuri užsiima taršia veikla šalia gyvenamųjų namų, gimnazijos, vaikų darželio. Gavęs atsakymą po kreipimosi į Nacionalinę žemės tarnybą likau šokiruotas – šitiek metų gyventojams ramybės neduodanti, žalą sveikatai bei aplinkai kelianti įmonė veikia dar ir galimai užėmusi valstybinę žemę“, – sakė L. Balsys.

Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriuje nėra duomenų apie tai, jog Žemės sklypą turi teisę nuomos ar kitais pagrindais naudotis UAB „Atliekų rūšiavimo centras“, todėl už galimą savavališką valstybinės žemės užėmimą, naudojimą buvo pradėtas įmonės administracinio nusižengimo tyrimas, įmonės direktoriui skirta administracinė bauda. Nacionalinė žemės tarnyba kitą savaitę planuoja atlikti pakartotiną patikrinimą ir jei įmonė geranoriškai nesutvarkys (neatlaisvins) žemės sklypo, Vilniaus miesto skyrius svarstys galimybę dėl to kreiptis į teismą.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos neseniai įmonei nurodė sustabdyti aplinkai kenksmingą veiklą, kol nebus įgyvendinti privalomieji nurodymai ir ištaisyti pažeidimai.

Seimo narys L. Balsys dėl daugkartinių UAB „Atliekų rūšiavimo centras“ pažeidimų yra kreipęsis ir į Aplinkos apsaugos agentūrą, Aplinkos apsaugos departamentą bei Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kad šios institucijos įvertintų įmonės leidimus veiklai, atsižvelgdamos į pavasarį įsigaliojusius Aplinkos apsaugos, Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės ir kitus įstatymus, kurie nuo šiol suteikia teisę dėl pakartotinių pažeidimų visiškai panaikinti įmonėms leidimus veikti.

„Seimas, pavasarį priėmęs įstatymų projektų paketą, atvėrė kelią pažaboti serijinius pažeidėjus ir užtikrinti, kad gyventojai galėtų savo gyvenamoje aplinkoje jaustis saugiai. Tačiau tokie atvejai kaip situacija, susijusi su UAB „Atliekų rūšiavimo centru“, parodo, kad taršos ir kiti leidimai, suteikiantys tokioms įmonėms pradėti veiklą šalia gyventojų, išduodami neatsakingai, neįvertinus visų galimų grėsmių bei įmonei privalomų turėti dokumentų“, – teigė L. Balsys.

Parašykite komentarą