Išrinktas kuriamo Vilniaus miesto muziejaus vadovas

Naujai kuriamo Vilniaus miesto muziejaus direktoriaus konkursą laimėjo menotyrininkė, kultūros vadybininkė dr. Rasa Antanavičiūtė. Planuojama, kad muziejaus laikinos patalpos su keičiamomis ekspozicijomis pačiame Vilniaus centre duris atvers jau šių metų pabaigoje. Pirmieji naujosios muziejaus vadovės tikslai – suburti profesionalių bendraminčių komandą, išgryninti veiklos koncepciją, pradėti formuoti muziejaus kolekciją, ruoštis pirmajai ekspozicijai.

„Su naująja muziejaus vadove aptarėme, kad šis muziejus turi būti ne tik fizinė vieta, kurioje gali pažinti Vilnių ir jo istoriją, bet ir globoti kitas iniciatyvas mieste, kurios prisideda prie tos pačios misijos – atskleisti Vilniaus identitetą, miesto istoriškumą ir nuostabumą jo gyventojams ir svečiams“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak pačios muziejaus vadovės, kuri darbą pradeda jau rugpjūčio 24-ąją, dabar pirmiausia laukia daug įdomių pasimatymų su žmonėmis, kurie vienaip ar kitaip yra Vilniaus fanai – potencialiais būsimos muziejaus komandos nariais.

„Miesto istorija kupina įdomių detalių, per kurias galima pritraukti įvairių kartų žmones, tereikia visa tai pateikti patraukliai. Tuo labiau, kad susidomėjimas miesto istorija šiandien yra tikrai didelis, o poreikis ir visos nišos dar tikrai neužpildytos. Turėsiu progą panaudoti sukauptas kultūros vadybos, mokslinių tyrimų, istorijos, menotyros kompetencijas“, – sakė R. Antanavičiūtė.

Pagrindinė Vilniaus miesto muziejaus tikslinė auditorija, pasak direktorės, pirmiausiai bus patys vilniečiai –  tie, kurie nėra abejingi savo gyvenamajai aplinkai, ir, ją geriau pažinę ir supratę, galėtų tapti dar stipresniais jos šeimininkais. 

Iki šiol Vilniuje nebuvo miesto muziejaus, o Vilniuje veikiančiuose muziejuose nėra specialiai parengtų Vilniaus miesto istorijai ir kultūrai skirtų ekspozicijų. Tuo tarpu daugumoje Europos sostinių, o taip pat ir kai kuriuose Lietuvos miestuose, tokie muziejai yra ir sėkmingai veikia.

Nusprendusi, kad ši situacija keistina, prieš dvejus metus drauge su kolegomis prof. dr. Marija Drėmaite ir dr. Karoliu Kučiausku R. Antanavičiūtė parengė Vilniaus miesto muziejaus tyrimų centro galimybių studiją, kurią po to plačiai pristatinėjant idėja natūraliai virto kūnu – Vilniaus miesto savivaldybės Taryba pritarė muziejaus kūrimo idėjai, o netrukus tam skirtos ir patalpos.

„Iš pradžių turėsime paruošti labai rimtą koncepciją – ką mes kaupsime ir kaip kaupsime. Teoriškai galima apsispręsti radikaliai – kaupti tik duomenų bazę, dokumentuojant tam tikrus artefaktus ir grąžinant juos savininkams. Kita vertus, yra artefaktų, kuriuos norisi išsaugoti fiziškai, o savininkui tai nebūtinai pavyks. Tad labiausiai svarstytinas hibridinis kolekcijos variantas – su saugyklomis ir fiziniais rinkiniais“, – sakė R. Antanavičiūtė.

Vilniaus miesto muziejus penkeriems metams kuriasi Vokiečių g. 6, o po penkerių metų turėtų persikelti į kitas, nuolatines patalpas Vilniaus centre. Veiklą nutraukusio „Vilniaus istorijos Nemuziejaus“ projekto kūrėjams R. Antanavičiūtė dėkinga už geranoriškai padovanotą domeną vilniausmuziejus.lt.

Parašykite komentarą