Palangiškiai kviečia į bendruomeninį pikniką už žalias erdves

Baigiantis vasaros sezonui, palangiškiai šį savaitgalį – rugpjūčio 22d. 16val. kviečia miesto gyventojus ir svečius į bendruomeninį pikniką „Laikas Piknikui – Už Žalią Palangą”

Palanga nuo seno unikali ir garsi tuo, kad tai miestas – parkas. Čia žmo­nės atvyksta iš didžiųjų miestų, kur vyrauja be­to­nas ir kie­tosios dangos, to­dėl jie ieško poilsio, kur daugiau žalumos. Ir nors dėl sveikatos ir klimato krizės pasaulyje vyrauja tendencijos plėsti žaliąsias erdves,  palangiškiai sunerimę, jog kurortas eina priešinga kryptimi ir iš lėto praranda savo žaliąjį rūbą.

Kaip neprarasti savo žaliosios tapatybės vis intensyvėjant statyboms ir žaliųjų erdvių užstatymui? – klausia pikniko organizatoriai. Šia akcija norima atkreipti dėmesį, kad visuomenei reikia neužstatytų jaukių, žalių erdvių, nes tai bendravimo, rekreacijos, sveikatos ir socializacijos erdvė. 

Pastebima, jog Palangoje paskutiniais metais sparčiai intensyvėja statybos. Nedaugelis žino, jog prieš keletą metų oficialiai  buvo pakeistas Palangos miesto istorinės dalies teritorijoje leidžiamas užstatymo tankis nuo 6 iki 20 proc. Problemą puikiai iliustruoja Simpsono gatvės parkelis, kuriame ir vyks bendruomeninis piknikas. Čia anksčiau valstybės saugomas konservacinis sklypas buvo privatizuotas ir vietoj šimtamečio pušyno dabar planuojami statyti gyvenamųjų namų apartamentai.

Kaip atsitinka, kad verslui su statybomis tiesiamas raudonas kilimas žengiant per istorinį paveldą, per visas pajūrio juostas, perlipant teisės aktus ir visuomenės poreikius? Bendruomenės atstovai nuogąstauja, jog trūksta atsakingo planavimo. Patirtis rodo, jog dažniausiai keičiamas teisinis reguliavimas visuomeninių erdvių sąskaita verslo naudai.  Į tokius ir kitus klausimus apie kurorto ateitį bus ieškoma atsakymų piknike vyksiančioje diskusijoje.

Palangos miesto gyventojai ir svečiai kviečiami rinktis pasidžiaugti dar kol kas stovinčiomis šimtametėmis pušimis Birutės parko tęsinyje, prie Simpsono g. 16,  kur jų laukia gyva muzika, žaidimai ir įvairios aktyvios pramogos, oro joga, šokiai, užsiėmimai vaikams. Su savimi reikia turėti tik patiesalą ir gerą nuotaiką, bus vaišių. – rašoma kvietime.

Parašykite komentarą