VDU tęsia ilgametę iniciatyvą, skirtą Rytų partnerystės šalims: atvyksta ir kelios dešimtys Baltarusijos studentų

Pasibaigus bendrojo priėmimo į universitetus pirmajam etapui, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) į specialią magistrantūros programą „Europos Sąjungos viešoji politika ir administravimas“ priėmė apie dvidešimt studentų iš Baltarusijos. Nemažai šios šalies studentų pateikė prašymus ir į kitas universiteto studijų programas. Vertinant galimus įvykius kaimyninėje šalyje, sprendimas įsteigti programą, kurioje galėtų studijuoti Baltarusijos piliečiai, buvo priimtas dar šių metų kovo mėnesį. Visi studentai studijuos nemokamai, jiems įsteigtos specialios stipendijos.

„Ši programa suteiks puikią galimybę baltarusių jaunimui įgyti išties visapusiškas, šiuolaikiškas viešojo administravimo ir viešojo valdymo žinias. Manau, kad tokios studijos yra būtinos, nes Baltarusijai šiandien reikalingos reformos – šalies viešojo administravimo sistema turi būti transformuota. Netgi jei įvyks blogiausias scenarijus ir A. Lukašenka išliks valdžioje, Baltarusijai reikia pokyčių“, – studijų svarbą pabrėžė VDU dėstytoja ir šios programos vadovė dr. Tatjana Chulitskaja.

Pasak dėstytojos, šios specialios programos tikslas – sukurti galimybę baltarusiams, studijavusiems ar turintiems patirties pilietinės visuomenės, verslo, žurnalistikos ir įvairiose kitose srityse, įgyti viešojo administravimo ir viešojo valdymo išsilavinimą. Programoje studentams dėsto VDU politologai, ES teisės, politikos, viešojo administravimo ir kitų sričių ekspertai, tarp jų – ir baltarusių mokslininkai.

Siekiant prisidėti prie demokratijos stiprinimo, Vytauto Didžiojo universitetas dar nuo 2013 metų skiria ypatingą dėmesį studentams iš Rytų partnerystės šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos. Jiems yra skiriamos stipendijos, kurias kasmet gauna 20-40 studentų. Taip pat vykdoma ir speciali jiems skirta „Tarptautinės politikos ir vystymo studijų“ programa, kurios absolventai šiuo metu dirba JAV, Europos ir kitose institucijose.

„Ši programa jau dabar turi šimtus absolventų, yra orientuota į Baltarusijos, Gruzijos ir Ukrainos studentus. Svarbią pradinę paramą suteikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Ši iniciatyva, skatinanti studentus iš kaimyninių šalių, tapo viso universiteto politikos dalimi. VDU kasmet suteikia specialias stipendijas studentams iš Baltarusijos, Ukrainos ir Gruzijos. Vis dėlto tokioms iniciatyvoms vis dar labai trūksta valstybės indėlio ir paramos“, – pasakojo VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis.

Tarptautiškumo srityje nuolat aukštus rezultatus demonstruojantis Vytauto Didžiojo universitetas kasmet priima studentus iš 80-90 pasaulio valstybių.

Solidarizuodamasis su Vilniaus universitetu bei kviesdamas nelikti abejingas ir kitas Lietuvos aukštąsias mokyklas, VDU taip pat suteiks galimybę perstoti ar tęsti studijas baltarusių studentams, kurie jaučiasi nesaugūs savo šalyje ar yra persekiojami dėl pilietinių ir politinių priežasčių. Paraišką studijoms galima pateikti iki gruodžio 1 d. universiteto tinklalapyje vdu.lt.

Daugiau informacijos apie VDU magistrantūros studijų programą „Europos Sąjungos viešoji politika ir administravimas“

Parašykite komentarą