Seimo narių Raimundo Martinėlio, Antano Matulo ir Irenos Degutienės pranešimas: „Ministrui Aurelijui Verygai galimai bandant įgyvendinti Lietuvos sveikatos sistemą pakeisiantį projektą – šaukiamas neeilinis SRK posėdis“

2020 m. rugpjūčio 25 d. pranešimas žiniasklaidai 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovų – Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininko pavaduotojo Raimundo Martinėlio ir narių Antano Matulo bei Irenos Degutienės – iniciatyva šaukiamas neeilinis Komiteto posėdis dėl galimai apgaulingo Sveikatos apsaugos ministerijos projekto.

Parlamentarai pažymi, kad šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija Europos Komisijos lėšomis vykdo techninės pagalbos projektą „Ligoninių bendradarbiavimo modelio pilotavimas“, kurio tikslas – apibrėžti ir išbandyti naują ligoninių bendradarbiavimo modelį. Smulkesne pastarojo projekto dalimi „Gydymo įstaigų savanoriško bendradarbiavimo projektas“ bandoma pertvarkyti Lietuvos nacionalinę sveikatos sistemą, susikoncentruojant į ligoninių tinklo reorganizavimą jungimo būdu, taip galimai siekiant įgyvendinti ministro Aurelijaus Verygos jau ne kartą parlamente atmestą viziją.

„Sveikatos apsaugos ministerija ir ministras A. Veryga daro tinklo pertvarką, tik ją pabrėžia kaip bendradarbiavimo projektą, nors po jo keistųsi ir Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos struktūra, ir įstatymų bazė ir įstaigų juridinis statusas, reikės didelių pakeitimų. Neinformavus visų suinteresuotų pusių, o gauname signalus, jog taip ir yra, siekiama padaryti tinklo reformą, kuria bus sunaikintos rajoninės ligoninės“, – teigė komiteto pirmininko pavaduotojas R. Martinėlis.

Projekte, anot parlamentarų, gydymo įstaigos reikalaujamos savanoriškai sutikti ir pasirašyti dėl 5 regioninių centrų sukūrimo, sukurti apskričių valdybas, o per jas bus siekiama valdyti personalą, paslaugas, turtą – tuo iš esmės kuriamas tas pats, ko siekė ministras A. Veryga – pakeisti medicinos paslaugų tinklą. Seimo narių nuomone, projekto vykdymo metu planuojamos sukurti naujos ligoninių bendradarbiavimo formos nesuderinamos su įstatymiškai reglamentuotu dabartiniu ligoninių valdymo modeliu.

Parlamentarai taip pat stebisi, kad apie tokį projektą nieko nežino nei gydymo įstaigos, nei Sveikatos reikalų komitetas, todėl inicijuoja neeilinį Komiteto posėdį, kuriame su įstaigų steigėjais, medikų bendruomene, pacientų interesus ginančiomis organizacijomis aptars minėtą 5 metus turintį trukti projektą ir teiks rekomendacijas apsispręsti jame dalyvauti tik po išsamių diskusijų.

„Matome velnišką ministro A. Verygos užsispyrimą, kuriam nepavykus uždaryti mažesnių rajonų ligoninių dėl įstatymo, kurį vetavo dar Jos Ekscelencija Dalia Grybauskaitė, vėliau išskaidžius tą patį įstatymo projektą, kuris buvo teiktas pavasario sesijoje dalimis (jam taip pat nebuvo pritarta), šiandien iš esmės slapta bandoma toliau įgyvendinti savo planą, pasinaudojant Europos Sąjungos pinigais. Siekiama „optimizuoti“ įstaigų tinklą, iš esmės uždarant rajonų ligonines. Rekomenduoju ministrui nustoti terorizuoti medikus, savivaldybes ir visuomenę – tokiu jautriu metu, kai COVID-19 virusas vėl ima siekti kritinį lygį, prievarta rinkti parašus iš įstaigų vadovų yra nedovanotina. Raginu Savivaldybių asociaciją tarybose apsvarstyti projektą ir tik tuomet priimti sprendimą dėl dalyvavimo“, – pažymėjo A. Matulas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės prašoma artimiausiu metu sušaukti Komiteto posėdį, kuriame Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė pateiktų išsamią informaciją apie projektą, į posėdį pakviečiant įstaigų steigėjų, medikų organizacijų, pacientų interesus ginančių organizacijų atstovus.

TS-LKD frakcijos narių iniciatyvą palaikė Seimo nariai Jonas Liesys, Algimantas Kirkutis ir Aušrinė Armonaitė.

Parašykite komentarą