Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Kazio Starkevičiaus ir dr. Andriaus Navicko pranešimas: „Atviras laiškas Lietuvos savivaldybių merams“

2020 m. rugpjūčio 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Gyvename smurto, brutalaus žmonių persekiojimo ir šiurkščios neteisybės kaimynystėje. Baltarusijoje trypiama demokratija, mušami ir kankinami taikūs protestuotojai. Valstybės lygmeniu Lietuva į vidaus teroro išpuolius reagavo tinkamai. Politikai, visuomenininkai išreiškė tvirtą valią nepripažinti suklastotų rinkimų rezultatų, pasmerkė nežmonišką elgesį su savo šalies žmonėmis.

Tokios pozicijos Lietuvos žmonės tikisi ir iš arčiausiai jų esančios valdžios – savivaldos vadovų.

Taikaus sambūvio metais vyko mūsų vietos politikų bendradarbiavimas su Baltarusijos savivaldybėmis kultūros, ūkio, ekonomikos srityse. Susigiminiavusių savivaldybių atstovai lankė vieni kitus, susėsdavo prie vaišių stalo, dalindavosi žiniomis apie permainas. O kas nutiko išbandymų valandą, ar netapome abejingi kaimyninę šalį apėmusiam smurtui, mėginimams įteisinti apgaulę?

Trisdešimt šešios Lietuvos savivaldybės (daugiau nei pusė iš šešiasdešimties) jau daug metų bendradarbiauja su atskiromis kaimyninės valstybės savivaldybėmis oficialiu tarptautiniu lygmeniu.

Tai Alytaus miestas ir rajonas, Anykščiai, Birštonas, Biržai, Druskininkai, Ignalina, Joniškis, Kaišiadorys, Kalvarija, Kauno rajonas, Klaipėda, Kupiškis, Kėdainiai, Lazdijai, Marijampolė, Mažeikiai, Molėtai, Pakruojis, Panevėžio rajonas, Prienai, Radviliškis, Rokiškis, Šiauliai ir Šiaulių rajonas, Šalčininkai, Šilutė, Ukmergė, Utena, Varėna, Vilnius ir Vilniaus rajonas, Visaginas, Telšiai, Trakai ir Zarasai… Pasinaudokime galimybe ypač dabar išreikšti paramą ir pagarbą kaimynams išbandymų akivaizdoje.

Tikime, kad ne vienos mūsų šalies savivaldybių žmonės dalyvavo praėjusio sekmadienio vakarą už demokratines permainas savo šalyje kovojančių Baltarusijos žmonių palaikymo akcijoje, kuri vyko kelyje nuo Vilniaus iki Medininkų memorialo. Tačiau to nepakanka.

Stebėdami nenumaldomo smurto vaizdus, klausydami žinių apie brutalų jėgos struktūrų siautėjimą, negalime likti abejingi. Todėl siūlome Lietuvos savivaldybių merams, ypač puoselėjantiems ilgamečius ryšius su kaimynais, išreikšti solidarumą Baltarusijos demokratinėms jėgoms. Jūs spręskite, ar žuvusiųjų vardus įamžinti gatvių pavadinimuose, ar skirti stipendijas studijoms Lietuvoje baltarusių jaunimui, ar kitaip paremti jų laisvės judėjimą.

Lietuviai niekada abejingai nežiūrėjo į artimojo nelaimę. Prisiminkim šitą tiesą, būkime solidarūs su mūsų bendros istorijos paveldėtojais.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai:

Kazys Starkevičius

Dr. Andrius Navickas

Parašykite komentarą