Seimo narės Dovilės Šakalienės pranešimas: „Valstybės įmonės „Ignitis“ vadovybės pažadai subliuško lyg muilo burbulas“

2020 m. rugpjūčio 27 d. pranešimas žiniasklaidai

Valstybės įmonė „Ignitis“ darbuotojai, po motinystės atostogų mėginančiai grįžti į darbą, pareiškė, kad tokios darbo pozicijos nebėra, tačiau tuo pat metu ieškojo darbuotojo analogiškam darbui, teigia Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Maža to, Lygių galimybių kontrolierei dėl šios situacijos pradėjus tyrimą, „Ignitis“ grupės vadovas davė pažadą imtis visų priemonių, kad būtų laikomasi įmonės etikos kodekso, tačiau šių savo žodžių neištesėjo.

Pasak D. Šakalienės, moteris nesulaukė nei kvietimo pokalbiui, nei pasiūlymo grįžti į darbą.

„Lygių galimybių kontrolierei pradėjus tyrimą, „Ignitis“ viešųjų ryšių atstovai viešai pateikė viena kitai prieštaraujančias versijas – esą moteris ir toliau dirba įmonių grupėje; priėmė išeitinės kompensacijos pasiūlymą; jai bus ieškoma darbo vietos. Jokio pasiūlymo moteris nebuvo priėmusi, darbo vietos jai taip pat nepasiūlė“, – teigia D. Šakalienė.

Parlamentarė svarsto, kad viešai „Ignitis grupės“ vadovo Dariaus Maikštėno duotas pažadas asmeniškai įsigilinti į situaciją ir imtis visų priemonių, kad būtų laikomasi įmonės etikos kodekso, greičiausiai tebuvo viešųjų ryšių žingsnis.

„Moteris iki šiol nesulaukė nei kvietimo pokalbiui, nei pasiūlymo grįžti į darbą, jau nekalbant apie atsiprašymą ir konkrečias priemones užtikrinti tokių atvejų prevenciją. Ne tik įmonės etikos kodeksas, bet ir Lietuvos įstatymai, matyt, valstybės įmonei negalioja“, – teigia D. Šakalienė.

Iš motinystės atostogų sugrįžusi Gintarė Vansavičienė sako, kad yra nusivylusi „Ignitis“ veiksmais.

„Vakar pasirašiau pasiūlymą dėl išeitinės kompensacijos, nors labai norėjau grįžti į darbą. Nesitikėjau, kad dukrelės gimimas taps nuosprendžiu. Iki paskutinės akimirkos vyliausi, kad po reportažo pasirodymo D. Maikštėno išsakytas pažadas netoleruoti neteisybės ir diskriminacijos taps realiais veiksmais.

Visgi viliuosi, kad bent jau nerimaujančios dėl grįžimo po motinystės atostogų mano kolegės sulauks kitokio elgesio, atitinkančio įmonės deklaruojamas vertybes“, – vertina G. Vansavičienė, šiandien ryte sulaukusi žinutės iš įmonės apie galutinį atsiskaitymą.

Parlamentarė D. Šakalienė apgailestauja, kad kelis tūkstančius darbuotojų turinti didžiulė valstybės įmonė praleido galimybę išmokti pamoką ir tapti geruoju pavyzdžiu, kaip efektyviai užtikrinti jaunų šeimų apsaugą darbe.

„Besididžiuojanti plėtra ir vakarietiškomis žaliomis vertybėmis „Ignitis“ netapo jauniems tėvams patraukliu darbdaviu.  Atvirkščiai, formuoja praktiką, kad mažylių susilaukusios darbuotojos tampa nepageidaujamos“, – sako D. Šakalienė.

„Visgi raginčiau įmonę atlikti vidinį tyrimą ir užtikrinti, kad vaikelio gimimas netaptų kliūtimi grįžti į darbą jaunoms šeimoms. Tuo pačiu svarstysime įstatymų pakeitimų poreikį, užtikrinant efektyvesnę vaikų susilaukusių darbuotojų apsaugą“, – pabrėžia D. Šakalienė.

Primename, kad apie nerimą keliantį „Ignitis“ įmonių grupės elgesį su jaunomis mamomis pranešta prieš savaitę.

Vienas didžiausių valstybinių darbdavių mėginančiai grįžti į darbą po motinystės atostogų G. Vansavičienei teigė, kad jos pozicijos nebėra ir poreikio jos paslaugoms nėra, nors tuo pat metu talpino darbuotojų paieškos skelbimus į analogišką darbo poziciją.

Iki motinystės atostogų kaip gera darbuotoja vertinta jauna mama tapo nereikalinga susilaukusi mažylio.

Parašykite komentarą