Visuomenės apklausa: lyderių trejetas nesikeičia, bet pasitikėjimas advokatais auga

Antrus metus „Spinter tyrimai“ atlieka visuomenės nuomonės apklausą apie pasitikėjimą Lietuvos teisine sistema. Šiemet apklausos rezultatai parodė, kad reikšmingai augo Lietuvos advokatūros funkcijų suvokimas visuomenėje bei palankumas pačiai organizacijai, o advokatai, kaip pagrindiniai žmogaus teisių gynėjai, pozicijų neužleido.

Prieš kasmetinį Visuotinį advokatų susirinkimą Lietuvos advokatūra pasitelkia nepriklausomą visuomenės apklausą.  Reprezentatyvią apklausą „Spinter“ sociologai atliko šią vasarą liepos 16-26 dienomis.  

Šiemet atlikus analogišką, praėjusių metų apklausą, lyderių trejetukas nesikeičia. Visuomenė labiausiai pasitiki policijos pareigūnais, notarais bei advokatais.

Visgi praėjusiais metais pirmoje vietoje buvę policininkai, kurie pasitikėjimo skalėje iš 10 buvo įvertinti 7,02, šiemet nors ir išlaiko pirmąją vietą – pasitikėjimas jais visuomenėje šiemet sumažėjo. Jis įvertintas 6,78 balo. Antroje vietoje likusiems notarams respondentai šiemet skyrė taip pat mažesnį pasitikėjimo balą, t. y. 6,72 (2019 – 6,77).

Tuo tarpu advokatai pasitikėjimo pozicijos visuomenės akyse neprarado. Gavo tokį patį pasitikėjimo balą kaip ir pernai – 6,23 iš dešimties.

Visomis kitomis teisinėmis profesijomis (antstoliais, teisėjais, prokurorais, VSD, STT bei FNTT pareigūnais) visuomenė pasitikėjo mažiau, kaip ir praėjusiais metais. Labiausiai visuomenė nepasitiki prokurorais (5,74 balai), teisėjais (5,57 balai) bei antstoliais (4,88 balai).

Gyventojų taip pat buvo klausiama, kas, jų nuomone, yra Lietuvos advokatūra bei ar ja pasitiki?

Šių metų apklausos rezultatai itin palankūs Lietuvos advokatūrai. Jie parodė, kad reikšmingai išaugo tiek visuomenės palankumas šiai organizacijai, tiek supratimas apie jos vykdomą veiklą.

„Apklausos rezultatai džiugina tuo, kad advokatai, kaip žmogaus teisių gynėjai išlaiko pirmąsias pozicijas. Didžioji dalis apklaustųjų (36 proc.) teigia, kad advokatai yra pagrindiniai žmogaus teisių gynėjai. Antroje vietoje likę policijos pareigūnai, kaip žmogaus teisių gynėjai, buvo įvardinami tik 12 proc. apklaustųjų. Taip pat itin aktualu mums yra tai, kad Lietuvos advokatūra, kaip organizacija, visuomenėje įgauna vis didesnį suvokimą apie savo vykdomą veiklą. Palankumas Lietuvos advokatūrai taip pat auga. Palyginus su praėjusiais metais jis paaugo nuo 6,25 balo iki 6,53 iš 10 balų. Šie rezultatai yra mūsų visos bendruomenės pastarųjų dviejų metų darbo vaisiai. Tai ženklas, kad visuomenė mus girdi, mato ir vertina”, – atlikto tyrimo rezultatus komentavo Lietuvos advokatūros pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Iš apklausoje dalyvavusių respondentų net 51 proc. nurodė, kad pasitiki arba linkę pasitikėti Lietuvos advokatūra, kuri yra advokatų bendruomenę atstovaujanti, prižiūrinti ir reguliuojanti institucija. Tuo tarpu linkę nepasitikėti arba nepasitiki Lietuvos advokatūra yra vos 12 procentų apklaustųjų.

Pasak Lietuvos advokatūros pirmininko, tai puiki atspirtis tęsti pradėtus darbus.

„Advokatūra yra pagrindinė nevalstybinė žmogaus teises ir laisves ginanti institucija. Džiaugiuosi, kad žmogaus teisių gynybos leitmotyvas vis dažniau yra girdimas tiek Lietuvos žiniasklaidos, tiek ir visos visuomenės. Visuomenės pasitikėjimo Advokatūra rodikliai verčia dar labiau pasitempti ir vykdyti svarbiausią misiją“, – apie ateities planus sakė I. Vėgėlė.

Advokatų tarybos pirmininkas taip pat akcentuoja, kad demokratinėje teisinėje valstybėje Advokatūra yra svarbus valstybės teisingumo sistemos elementas ir teisės stabilumo garantas. Nepriklausoma nuo valdžios ir nuo bet kokios kitos įtakos Advokatūra ir Advokatas yra žmogaus teisių gynimo skydas.

Parašykite komentarą