Gyventojai jau gavo kvietimus rinktis nepriklausomą elektros tiekėją – kada šia galimybe galėsite pasinaudoti jūs?

Nuosekliai atsisakant monopolinių visuomeninio tiekimo sąlygų ir kuriant galimybę visiems vartotojams patiems rinktis elektros tiekėją savo namams – įgyja pagreitį. Apie pareigą pasirinkti naują tiekėją liepą informuota per 98 tūkst. šalies namų ūkių, patenkančių į pirmąjį pokyčio etapą. Vis dėlto pirmoji grupė tesudaro vos 6 proc. reformos dalyvių, mat iš viso Lietuvoje yra apie 1,6 mln. privačių elektros vartotojų. Kokie terminai svarbūs jau pirmojo etapo dalyviams ir kada į reformą galės įsitraukti kitiems etapams priskiriami elektros vartotojai, pasakoja Tomas Kavaliauskas, ESO atstovas ryšiams su visuomene. 

Sužinoti, kada ateis būtent jūsų eilė pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, galima ne vienu būdu, bet raginame naudotis patikimais informacijos šaltiniais: 

  • Jei per metus suvartojate per 5000 kWh ir patenkate į pirmąjį etapą, vadinasi, iki 2020 m. rugpjūčio 1 d. gavote pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Jame detaliai aptariama koks vyksta pokytis, iki kada galios su visuomeniniu tiekėju sudaryta sutartis ir patariama kada ir kokių veiksmų reiktų imtis. 
  • Sužinoti, į kokį pokyčio etapą patenkate, galima ir prisijungus prie eso.lt/savitarna. Čia, vos prisijungus, prie Jums priklausančio objekto rasite informaciją į kurį etapą patenkate. 
  • Taip pat pasitikrinti galite ir automatinėje www.pasirinkitetiekeja.lt esančioje skaičiuoklėje, kur tereikia įrašyti kiek elektros sunaudojate per mėnesį. 

Tolesni veiksmai, kurių galima imtis, t.y. iki rugpjūčio 31 d. galite informuoti ESO apie nesutikimą dalytis su nepriklausomais tiekėjais jūsų energijos suvartojimo bei kontaktiniais duomenimis. O iki gruodžio 10 d. turite išsirinkti ir pasirašyti sutartį su nepriklausomu tiekėju. Nuo 2021 m. sausio 1 d. paslaugas jau gausite iš savo naujojo tiekėjo. Nuo 2021 m. sausio 1 d. ankstesnė sutartis su visuomeniniu tiekėju nebegalios. 

Alternatyvus būdas – prisiminti, kiek mokate už elektrą 

Jau plinta ir alternatyvūs reformos etapų apskaičiavimo būdai. Vienas tokių – kuomet remiamasi reguliariai gaunama elektros sąskaitą, t. y. suma, kuri išleidžiama elektrai per mėnesį ir galiausiai per metus. 

„Vis dėlto šis apskaičiavimo būdas nėra itin tikslus, mat skirtingais periodais kilovatvalandės kaina gali skirtis, taip pat skiriasi ir elektros sunaudojimo tarifai skirtingu paros metu. Taigi išsiaiškinti, į kurį reformos etapą patenkate geriausia prisijungus prie eso.lt/savitarna arba šiam pokyčiui skirtoje svetainėje pasirinkitetiekeja.lt, pagal sunaudojamos elektros kiekį, o ne kainą,“ – aiškino T. Kavaliauskas. 

Svarbiausios datos 

Dar kartelį primename, kad jei per metus suvartojate virš 5 tūkst. kWh – patenkate į pirmąjį etapą. Jei per metus suvartojate 1000–5000 kWh ir patenkate į antrąjį etapą, vadinasi, iki 2021 m. rugpjūčio 1 d. gausite pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Iki rugpjūčio 31 d. galite informuoti apie nesutikimą dalytis duomenimis. O iki gruodžio 10 d. turite išsirinkti ir pasirašyti sutartį su nepriklausomu tiekėju. Nuo 2022 m. sausio 1 d. paslaugas jau gausite iš savo naujojo tiekėjo. Nuo 2022 m. sausio 1 d. ankstesnė sutartis su visuomeniniu tiekėju nebegalios. 

Jei per metus suvartojate iki 1000 kWh ir patenkate į trečiąjį pokyčio etapą, vadinasi, iki 2022 m. rugpjūčio 1 d. gausite pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Iki tų pačių metų rugpjūčio 31 d. galite informuoti apie nesutikimą dalytis duomenimis. O iki gruodžio 10 d. turite išsirinkti ir pasirašyti sutartį su nepriklausomu tiekėju. Nuo 2023 m. sausio 1 d. paslaugas jau gausite iš savo naujojo tiekėjo. Nuo 2023 m. sausio 1 d. ankstesnė sutartis su visuomeniniu tiekėju nebegalios. 

„Taip pat į trečiuosius metus patenka ir socialiai jautriausi, pažeidžiamiausi asmenys – valstybė turi pareigą pasirūpinti jų interesais bei saugumu, todėl pastaroji grupė į pokytį įtraukiama paskiausiai, reformai jau nusistovėjus bei užsitikrinus būtinuosius sistemos saugiklius,“ – sakė T. Kavaliauskas.  

Laukti priskirto etapo pradžios nebūtina – rinktis galima dabar 

Geroji žinia tiems, kas aktyviai domisi pokyčio teikiamomis galimybėmis ir nekantrauja įsitraukti – pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją kiekvienas šalies gyventojas gali jau dabar, nepriklausomai nuo to, kiek elektros per mėnesį jis suvartoja ir į kokį reformos etapą patenka. 

Faktas, jog iš besiformuojančios konkurencinės elektros rinkos bei galimybės rinktis nepriklausomą tiekėją daugiausia naudos turės aktyvūs vartotojai, kurie svarstys skirtingų tiekėjų siūlomus tiekimo pasiūlymus bei domėsis papildomomis paslaugomis, bus reiklūs pasirinktiems tiekėjams ir, esant poreikiui, galės juos keisti. Vis dėlto absoliučiai visus šalies gyventojus paveiksianti reforma vykdoma taip, jog net ir mažai energetika besirūpinantiems gyventojams visa reikiama informacija būtų prieinama, t. y. ESO rūpinasi informacine kampanija, kad kiekvieną vartotoją pasiektų jam svarbi ir apsisprendimui padaryti aktuali informacija.  

„Jei kartais dėl vienų ar kitų priežasčių nesuspėjama pasirinkti tiekėjo per numatytą terminą, užtikrinamas garantinis elektros tiekimas, kuriuo pasirūpins ESO. Garantinis tiekimas gali būti užtikrinamas iki 6 mėnesių. Tiesa, garantinio tiekimo elektros energijos kaip produkto kilovatvalandės kaina bus 25 proc. didesnė nei biržos kaina, o kitos kainos dedamosios nekis – jos nustatomos reguliatoriaus“ – sakė „ESO atstovas ryšiams su visuomene. 

Išsami projekto informacija pateikiama www.pasirinkitetiekeja.lt.

Parašykite komentarą