Ką veikia avionikos specialistai?

Pagalvokite ar galėtumėte paaiškinti, kas yra avionika? Tie, kurie nuo mažens sieja savo gyvenimą su aviacija, puikiai žino šio termino reikšmę. Tačiau likusiems – šia sritimi tenka pasidomėti. Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto (AGAI) lektorius dr. Ivanas Suzdalevas teigia, kad avioniką galima apibrėžti kaip elektroniką, kuri pritaikoma aviacijoje.

Pasak avionikos specialisto, studentai, pasirinkę šią studijų kryptį, gali išbandyti save įvairiose srityse. Pavyzdžiui, dirbti ekstremaliomis sąlygomis atokiausiose pasaulio vietose. Tam reikia daug ryžto ir ištvermės. Labai svarbu turėti ir elektronikos žinių, kurias galima pritaikyti praktiškai.

„Šimtai kilometrų laidų, kelios dešimtys daviklių, radijo, bei skaitmeninė technika. Mokslo ir technikos sričių sankirta. Tai yra avionika. Sfera, kurioje nugalima žemės trauka“, – teigia AGAI lektorius.

Avionikos profesiją galima palyginti ir su kūrybiniu judėjimu. Šios srities atstovai yra ne tik puikiai išmanantys techninius, bet ir inžinierinius sprendimus. Besinaudodami savo protu, žiniomis, įgytomis universitete, šios srities atstovai kuria sudėtingas elektronines ir programines sistemas.

„Profesijos atstovai gali atrasti save įvairiose srityse. Pavyzdžiui, tapti radiolokacijos specialistais, t.y. kurti įrenginius, leidžiančius pamatyti tai, kas turėtų būti nematoma, paslėpti tai, ką norėtų pamatyti kiti. Taip pat domėtis radionavigacija – kurti įrenginius, kuriais naudojantis vykdomi skrydžiai nepalankiomis oro sąlygomis.“, – pasakoja I. Suzdalev.

Svarbu paminėti, kad nei vienas orlaivis negalėtų veikti be skaitmeninės technikos. Technologijoms kasdien vis labiau tobulėjant, orlaiviai gali tapti panašūs ir į bepiločius. Juose esančiose juodosiose dėžėse talpinama labai daug pilotams reikalingos informacijos. Itin svarbu vaidmenį atlieka ir antžeminė įranga.

„Avionikos studentai gali dirbti su naujausia radiolokacine ir radionavigacine įranga. Sunku nupasakoti, kiek daug žinių įgyja studentai, pasirinkę avionikos studijas. Jie taip pat turi galimybę išbandyti save įvairiose srityse“, – teigia VGTU AGAI lektorius.

Renkantis šias studijas svarbiausia turėti tinkamą matematikos ir fizikos žinių bagažą. Besimokant universitete labai svarbu parodyti, kad norite kažko pasiekti, kad universiteto bendruomenėje esate ne tik dėl popieriaus lapo, kurį gausite baigę studijas.

„Studijų metais viskas priklauso nuo besimokančiojo motyvacijos. Gautos teorinės žinios – pirmas žingsnis profesionalumo link. Jeigu bent kartą, žvelgdamas į dangų pagalvojote, kad norėtumėte prisiliesti prie debesų – ši studijų programa padės įgyvendinti šį norą“, – sako aviacijos specialistas.

Tiems, kurie savo žinias, įgytas mokykloje vertina vidutiniškai, AGAI lektorius pataria nebijoti savęs išbandyti aviacijos srityje, nes svarbiausia – pamėginti. Pasirinkę šias studijas turi suvokti, jog sunkus darbas, didelės pastangos, atneša vaisių.

„Man šios studijos padėjo pagilinti žinias elektronikos srityje. Ne vieną naktį nemiegojau, tačiau pamėgau programuoti elektronines sistemas. Kai baigiau magistrantūros studijas supratau, kad darbo rinka itin plati“, – patirtimi dalijasi VGTU lektorius.

I. Suzdalevas teigia, kad avionika yra plataus profilio profesija. Jos specialistai gali dirbti tiek aviacijos, tiek IT srityse.

Parašykite komentarą