Kokią įtaką COVID-19 gali padaryti užsienyje dirbantiems lietuviams?

Covid-19 padarė įtaką daugeliui gyvenimo sričių, verslininkams, kiekvienam žmogui, kuris nori gyventi komfortabiliai ir nesukti galvos dėl smulkmenų. Tiesa, kartais reikia prisitaikyti prie tokios situacijos, kuri yra, tad teko ir emigrantams, kurių daugelis išsigando, kad uždarius sienas judėjimas taps neįmanomas, o praradus darbą šalyje – teks tenkinantis socialinėmis garantijomis.

Tai tik dar kartą įrodo, jog labai svarbu, kad darbai užsienyje būtų legalūs, kad asmuo mokėtų visus mokesčius. Tuomet net ir baisiausios krizės – nebus labai baisios.

Darbo netekimas ir kitos baimės

Covid-19 labiausiai pakenkė jautriomis socialinėms grupėms. Tai yra – tiems asmenims, kurie dirba už minimalų atlygį, tai pat ir tiems, kurie turi dideles šeimas. Natūralu, kad išaugo baimės susijusios su sumažėjusiomis pajamomis, tačiau dirbantys legaliai – neturi baimintis.

Socialinės garantijos ir išmokos kinta priklausomai nuo to – kiek laiko asmuo dirba užsienyje, kokia jo alga, statusas bei kiti aspektai. Galiausiai, kinta ir nuo šalies, kuriose tenka gyventi viruso akivaizdoje.

Uždarytos sienos

Žinoma, daugelis sukluso ir dėl uždarytų sienų, kurios sumažino arba visiškai uždraudė galimybę išvykti. Tiesa, šiuo metu situacija kur kas laisvesnė, tad svarbiausia stebėti situaciją ir tuo pačiu planuoti, dėlioti savo žingsnius ir svarbiausia – sekti atsinaujinančią informaciją.

Uždarius sienas žmonės pradėjo baimintis dėl resursų, kurie skirti išgyvenimui, tad aktualios tapo įvairios mūsų anksčiau minėtos išmokos. Pastebėta kad atsidarius sienas – vis daugiau žmonių grįžo į savo tėvynes ir šiuo metu jose yra likę. Daugiausia taip elgiasi laikini emigrantai, kurie dirbo tik kad uždirbtų, tačiau nekūrė savo gyvenimo svetimoje šalyje.

Įdarbinimo tarpininkų pagalba

Covid-19 parodė, kad saugiausia svetimoje šalyje jautėsi tie, kurie dirba per tarpininkus. Jie padėjo ne tik sutvarkyti reikalingus dokumentus dėl išmoktų tokiu atveju, kai darbas buvo prarandamas, tačiau ir padėjo rasti bilietus namo, jeigu buvo galimybė nutraukti sutartį, jei žmogus sąmoningai pats nusprendė, kad jam geriausia grįžti į gimtinę, kol visa situacija aprims. Patogu, kai pagalba visada šalia. Tai suteikia daugiau saugumo.

Parašykite komentarą