Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Dėl R. Karbauskio spaudimo teisėsaugai greitųjų testų byloje A. Bilotaitė kreipėsi į Seimo etikos sargus“

2020 m. rugpjūčio 28 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Seimo nario Ramūno Karbauskio viešų pasisakymų, kuriais jis galėjo pažeisti Lietuvos Respublikos politikų elgesio kodekso reikalavimus.

Interneto portalo „15min.lt“ 2020 m. rugpjūčio 26 d. paskelbtame straipsnyje „R. Karbauskis: atrodo, kad tyrimus atliekančios tarnybos pradeda politikuoti“ cituojami Seimo nario pasisakymai: „Tai, kas dabar vyksta šitais klausimais – būtent ir testų prasme, ir taip toliau, viskas supolitikuota. Ir net man kartais atrodo, kad tarnybos pradeda politikuoti, nes tiria tarnybos ne tos, kurios turėtų tirti korupciją, o tiria kažkokios kitos tarnybos, kurios netgi korupcinių atvejų netiria“; „Pradedi žiūrėti, kas su kuo susijęs, kas kieno žmona ar kieno tėtis arba dar kažkas tai, tai supranti, kad atsiranda tokie politiniai ryšiai, kurie akivaizdūs. Šiandien mūsų opozicijos ryšiai su tam tikromis bylomis, ir taip toliau, yra akivaizdūs per giminystės ryšius – kas dirba tose tarnybose“; „Visa tai aiškiai subliukš, nes ten nėra jokios korupcijos – aš tuo esu visiškai įsitikinęs. O ką jie blogo darė – tiesiog nebeužteks laiko iki rinkimų visus atsakymus duoti, dėl to užtenka pareikšti kaltinimą, o po to jau po rinkimų sužinosime, kad tas kaltinimas buvo bereikšmis, nulinis“.

Rašte Seimo Etikos ir procedūrų komisijai A. Bilotaitė teigia, kad šie R. Karbauskio teiginiai yra nepagrįsti ir jais siekiama pakirsti visuomenės pasitikėjimą teisėsaugos institucijų atliekamu ikiteisminiu tyrimu, dezinformuojant visuomenę sudaromos prielaidos manyti, kad teisėsaugos institucijų atliekami ikiteisminiai tyrimai yra nulemti politinių oponentų užsakymų.

„Manau, kad valdančiųjų lyderis taip elgiasi sąmoningai, siekdamas daryti politinį spaudimą teisėsaugos pareigūnams, pakenkti tyrimo nepriklausomumui, o gal ir „išsukti“ savus?“, – svarsto A. Bilotaitė.

Savo teiginiais apie šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vykdomą ikiteisminį tyrimą dėl greitųjų testų pirkimo, anot parlamentarės, R. Karbauskis galimai pažeidė Politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1, 5 ir 7 punktuose įtvirtintus pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo ir nesavanaudiškumo principus.

Paaiškėjus, kad greitųjų testų pirkimą vykdžiusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija juos nupirko tris kartus didesne kaina nei kitos institucijos, o nurodymą pirkti iš konkretaus tiekėjo, kaip skelbė LRT Tyrimų skyrius, davė tuometis Ministro Pirmininko patarėjas Lukas Savickas, kilo klausimų dėl galimo aukščiausių valstybės pareigūnų galimo dalyvavimo nusikalstamoje veikloje.

Kilus abejonėms dėl pandemijos metu valstybės institucijų vykdytų viešųjų pirkimų skaidrumo, Seimo Antikorupcijos komisija A. Bilotaitės iniciatyva ėmėsi parlamentinės kontrolės.

„Premjeras ne kartą viešai skundėsi, kad keldami klausimus dėl viešųjų pirkimų skaidrumo „trukdome institucijoms dirbti“. Kam gali trukdyti skaidrumo reikalavimas? Gal valstybės pinigų grobstymui, korupciniams sandoriams? Net pripažindami, kad pandemijos laikotarpis buvo sudėtingas ir reikalavo greitų sprendimų, skaidrumo kartelės nuleisti negalime“, – sako A. Bilotaitė.

 

 

Kontaktams:

Seimo narė Agnė Bilotaitė

Tel. (8 5) 239 6629

El. p. Agne.Bilotaite@lrs.lt

 

 

 

Parašykite komentarą