Iššūkių kupini nauji mokslo metai: kaip tinkamai jiems pasiruošti?

Akivaizdu, kad artėjantys mokslo metai bus kitokie nei įprastai, ir iššūkių jiems netrūks. Nors kol kas valdžios atstovai tikina, kad pamokos vyks mokyklose, tačiau tėvai, mokytojai ir vaikai ruošiasi visiems galimiems scenarijams. Karantino metu mokymąsi perkėlus į internetinę erdvę, nesklandumų būta įvairių: problemų kėlė tiek techninės įrangos stoka, tiek skaitmeninių įgūdžių trūkumas. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad naujieji mokslo metai būtų sklandesni?

Vaikams stinga skaitmeninių įgūdžių

Pirmojo karantino metu patirti sunkumai mokantis parodė, kad moksleiviai išties susiduria su plačiu spektru įvairiausių problemų. Anot „Samsung“ inicijuotos skaitmeninių įgūdžių lavinimo programos „Skaitmeninis moksleivio IQ“ vadovės Eglės Tamelytės, viena iš didžiausių problemų – vaikų ir mokytojų skaitmeninių įgūdžių stoka.

„Mokinių patirti iššūkiai parodė, koks svarbus yra skaitmeninis raštingumas. Jei pirmieji nesklandumai buvo gana žemiški – moksleiviai negebėjo įsidiegti mokymosi procesui reikalingos programinės įrangos, vėliau atsivėrusios problemos pasirodė daug gilesnės. Išaiškėjo, kad, nors mokiniai mano esantys tikri interneto ekspertai, jiems pritrūko žinių, kaip išnaudoti interneto teikiamas galimybes mokslui”, – kalba „Samsung“ programos „Skaitmeninis moksleivio IQ“ vadovė.

Viešojoje erdvėje girdėti mokytojų atsiliepimai apie mokinių elgesį nuotolinių pamokų metų taip pat parodė, kad vaikams trūksta žinių apie tai, kaip pagarbiai bendrauti su mokytojais bei klasės draugais. Internete reikėtų laikytis skaitmeninio etiketo principų – mokiniai turėtų bendrauti mandagiai, nesišaipyti, gerbti kitų privatumą ir nuomonę bei labiau saugoti savo asmeninius duomenis.

„Iki karantino vaikai buvo įpratę su bendraamžiais bendrauti socialiniuose tinkluose, kur jų nevaržė jokios taisyklės, tačiau ėmus bendrauti su mokytojais išaiškėjo, kad jiems trūksta žinių apie asmeninių duomenų apsaugą. Jaunuoliai nežino, kokių duomenų reikėtų neskelbti ir kodėl taip svarbu nepažįstamiems asmenims neatskleisti per daug informacijos apie save“ , –  teigia E. Tamelytė

Kuo pasirūpinti dabar, kad į naujus mokslo metus pradėti būtų lengviau?

Nors paprastai paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis tėvai ir vaikai rūpindavosi naujomis uniformomis ir kanceliarinėmis priemonėmis, tačiau šie mokslo metai greičiausiai bus kitokie, todėl ir pasiruošimas jiems – neįprastas. Ką padaryti dabar, kad vėliau vaikams nekiltų sunkumų mokantis?

„Apžvelgę savo turimų kanceliarinių prekių atsargas, nepamirškite patikrinti ir techninės įrangos, nes moksleiviai šiais naujais mokslo metais turi būti pasiruošę bet kada grįžti į nuotolinį mokymąsi. Įvertinkite išmaniuosius įrenginius, jų mikrofonus, kameras – viskas turi veikti. Nepamirškite patikrinti ir operacinės sistemos, bei programų, o esant reikalui jas atnaujinkite“, – apie šiek tiek pakitusį pasiruošimą mokyklai kalba E. Tamelytė.

Anot ekspertės, moksleiviams naujus mokslo metus pradėti bus lengviau jei kelias pirmas rugsėjo mėnesio dienas jie paskirs žinių atgaivinimui. Šis pasiruošimas nėra įpareigojantis –  nebūtina prisiminti visko, tačiau tam skyręs kelias valandas per dieną, vaikas jau bus žingsneliu priekyje, nes grįžęs į pamokas negaiš brangaus laiko stengdamasis prisiminti praėjusių metų medžiagą.

„Šie mokslo metai neabejotinai atneš išbandymų, todėl svarbu, kad vaikai būtų pasiruošę mokytis nuotoliniu būdu. Dėl šios priežasties jiems pravartu pagilinti savo skaitmeninių įgūdžių žinias. Pavyzdžiui, mūsų skaitmeninių įgūdžių lavinimo programos puslapyje www.skaitmeninisiq.lt galima rasti daug naudingos informacijos apie tai, kaip derėtų elgtis internete, taip pat praplėsti savo kompiuterinio raštingumo žinias, kurios itin pravers pamokose. Tai aktualu ne tik vaikams, tačiau ir jų tėvams bei mokytojams“, – tikina programos vadovė.

Parašykite komentarą