Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „Ministro A. Monkevičiaus paaiškinimai Seime: Rugsėjo 1-ajai pasiruošta, o kas toliau – neaišku“

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai Rugsėjo 1-osios išvakarėse pakvietę švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių paaiškinti, kodėl vėluojama ir kaip rengiamasi ugdymo procesui Covid-19 pandemijos sąlygomis, sako, kad po pokalbio su ministru klausimų daugiau nei atsakymų.

„Po susitikimo tapo aišku, kad pačiai Rugsėjo 1-ajai, mokslo metų pradžiai, pasirengta, o kas bus toliau – ministras nemažai kalbėjo, bet konkrečių atsakymų taip ir negavome – nei dėl saugumo užtikrinimo darželiuose bei mokyklose, nei dėl skaitmeninių priemonių, nei dėl lėšų joms įsigyti ar skaitmeninio turinio. Man žinoma, kad kai kurios mokyklos gavo po penkis papildomus kompiuterius, o kaip mokytojai dirbs, jeigu reikės nuotolinio mokymo – vėlgi klausimas be atsakymo. Rekomendacijas dėl mokymo proceso organizavimo bent jau Vilniaus mokyklos gavo prieš savaitę, tačiau ministrui atrodo, kad ministerija jas pateikė laiku ir pakankamai pasirengė mokslo metams“, – sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratus nuvylė A. Monkevičiaus požiūris į pakitusią situaciją. Jų manymu, ministras nepadarė išvadų po pirmosios viruso bangos, kai mokyklos, mokiniai, jų tėvai pateko į sumaištį. Švietimo, mokslo ir sporto ministrui buvo išsakytos didžiausios problemos – kai kurie vaikai nesimokė arba mokėsi tik fragmentiškai, kai kurie neturėjo priemonių nuotoliniam mokymuisi, mokytojai pasigedo ir priemonių, ir skaitmeninės medžiagos, tėvai turėjo mesti darbus ir mokyti vaikus namuose. Tačiau ir per pokalbį su ministru socialdemokratai neišgirdo garantijų, kad tai nepasikartos.

„Ar mokytojas dirbdamas iš namų tikrai turės kompiuterį?“ – ne kartą turėjo pakartoti klausimą socialdemokratas Algirdas Sysas.

Ministras į tokius klausimus atsakinėjo, kad ne vien ministerija turi pasirūpinti mokymo priemonėmis, kad tai ir savivaldybių atsakomybė.

„Nesu optimistas ir nematau, kad mokymo įstaigose būtų užtikrintas saugumas. Pasirodo nėra skirta lėšų net papildomam epidemiologų ruošimui aukštosiose mokyklose“, – ministrui priekaištavo socialdemokratas A. Sysas.

Dovilė Šakalienė iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pusės pasigedo išsamios ir detalios informacijos mokymo įstaigoms, kaip yra padaryta kitose valstybėse.

„Kaip organizuoti mokymo procesą, kaip maitinti vaikus, kaip ventiliuoti patalpas. Kur tokią informaciją rasti? Kada tai bus padaryta?“ – klausė ministro Seimo narė.

A. Monkevičius teisinosi, kad tokiems atvejams yra medikų rekomendacijos, o mokyklos yra skirtingų tipų, todėl joms pačioms palikta spręsti šiuos klausimus.

„Mūsų keliami klausimai nebuvo politiniai, kaip teigia švietimo, mokslo ir sporto ministras. Tai klausimai, kurie dabar rūpi ir skauda visuomenei: ir dėl saugumo, kad mokyklos netaptų viruso židiniais, ir kad mūsų vaikai neliktų be išsilavinimo, juk jau turime situaciją, kai po karantininio mokymo trečdalis abiturientų neišlaikė matematikos egzamino, vadinasi, jie nebuvo mokomi. Jeigu taip tęsis, kas atsakys, kad auga prarastoji karta išsilavinimo prasme?“, – po susitikimo kelia klausimą R. Budbergytė.

Parašykite komentarą