Valdemaras Chomičius kviečia: nepartinių komandos Lietuva – visų Seimo rinkimų programos pristatymas

Ar galima tikėtis staigmenų būsimuose Seimo rinkimuose? Kokius pokyčius Lietuvos politikoje siūlo nepartinių sąrašas LIETUVA – VISŲ? Kokios naujos idėjos galėtų būti svarbiausios? Ar Lietuva nusipelnė turėti naują Seimo rinkimų sistemą?

2020 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienį, 11.00 val., BNS spaudos konferencijų salėje adresu Saltoniškių 9B, Vilniuje pristatysime Jums nepartinės komandos „Lietuva – visų“ rinkimų programą „LIETUVA – VISŲ. Žmogus – pirmiausia!”, kurią įgyvendinus Lietuvoje įvyktų taiki revoliucija.

Žuvis pūva nuo galvos, o politika nuo valdžios. Kad politika ir politikai tarnautų žmonėms, pirmiausia reikia keisti jos žaidimo taisykles ir sugrąžinti galią spręsti patiems piliečiams. LIETUVA – VISŲ turi tam konkrečius sprendimus.

Tauta įgaus teisę paleisti blogai dirbantį Seimą, kad po rinkimų nereikėtų daužyti Seimo langų. Latvijoje tokią teisę piliečiai turi nuo 2009 metų. LIETUVA – VISŲ siūlo analogišką įstatymą priimti Lietuvoje. Latvijos Konstitucijos 14 straipsnis sako: „Ne mažiau kaip dešimtadalis rinkėjų turi teisę inicijuoti nacionalinį referendumą dėl Saeima atšaukimo. Jei nacionaliniame referendume dėl Saeima atšaukimo balsuoja dauguma rinkėjų ir ne mažiau kaip du trečdaliai paskutiniuose Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus, tai Saeima laikoma atšauktu“.

Rinkimuose rinksime ne sąrašus, o žmones. Seimas pelnytai laikomas prasčiausiai dirbančia valdžios institucija, nes į jį partiniai bosai suvaro sau lojalias „balsavimo mašinas“, kurios po to neskaitydamos kelia rankas už interesų grupių padiktuotus įstatymus. Kad nebeliktų partijų vadų valdomos demokratijos, o partijose atsirastų reali konkurencija, kad būtų geriau atspindimi piliečių interesai, esamą partinių sąrašų Seimo rinkimuose tvarką pakeisime į vieno perkeliamojo balso sistemą.

Prokurorus ir teisėjus padarysime atskaitingus tautai, kad neliktų „kišeninių“ prokurorų ir teisėjų, tarnaujančių politikams, o ne teisingumui. Tam bus nauja generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka. Seimas ir Prezidentas net tik kartu skirs generalinį prokurorą (taip jau yra dabar: Prezidentas teikia kandidatus, o Seimas skiria), bet ir du kartus iš eilės nepatvirtinus generalinio prokuroro metinės ataskaitos Seimas galės inicijuoti jo atleidimo iš pareigų procedūrą.

Atimsime iš Seimo narių teisinę neliečiamybę ir kitas privilegijas. Atliksime visų politikų ir valdžios pareigūnų privilegijų reviziją, įskaitant visokeriopas pensijas ir rentas. Neturi būti lygių ir lygesnių. Pradėsime nuo Seimo narių imuniteto panaikinimo, paliekant neliečiamybę tik už veiklą parlamente. Einamos kadencijos Seimo nariai turės teisę didinti atlyginimus ir kitas išmokas tik būsimos kadencijos parlamento nariams.

Bus realūs, o ne imitaciniai progresiniai pajamų mokesčiai. Socialinę nelygybę spręsime nedelsiant. Diskusijos pradžiai pasiūlysime Vokietijos modelį. 2019 m. Vokietijos pajamų mokesčių dydžiai yra tokie: 0% mokestis – kai pajamos yra iki 9 169 Eur (šeimai –  18 338), nuo 14% kyla progresyviai iki 24% mokesčių,  kai pajamos yra tarp 9 170 – 14 254 Eur, nuo 24% kyla progresyviai iki 42% mokesčių, kai pajamos yra tarp 14 255 – 55 960 Eur, jei pajamos yra virš 55 961 Eur, tai apmokestinimas yra 42%, o kai pajamos yra daugiau nei 265 327 Eur, tuomet yra 45% mokestis. Progresiniai pajamų mokesčiai turi būti integrali mokesčių sistemos dalis. Dėl to visa Lietuvos mokesčių sistema bus audituojama ir pagal poreikį koreguojama.

Seimo rinkimų programos „LIETUVA – VISŲ. Žmogus – pirmiausia!” pristatyme dalyvaus:

  • Adas Darinskas, biotechnologas,
  • Algis Krupavičius, politologas,
  • Tomas Pačėsas, partijos pirmininkas.

Taip pat bus pristatyta rinkimų kampanijos ašis – LIETUVA – VISŲ pilietinė akcija.

BNS spaudos konferencijų salė įsikūrusi adresu Saltoniškių g. 9V, verslo centro LINK 5 aukšte.

Renginio dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes ir laikytis saugaus atstumo (ne mažesnio nei 1 m).

Maloniai prašome apie savo norą dalyvauti, pranešti iki rugsėjo 2 d. 16.00 val. Ritai Abečiūnienei, mob. tel.: +370 600 23802, el. paštas: info@lietuva-visu.com

Parašykite komentarą