Seimo narių Andriaus Kupčinsko ir Sergejaus Jovaišos pranešimas: po parlamentarų kreipimosi Kultūros paveldo departamentas pripažino, kad Kauno sporto halė rekonstruojama nesilaikant paveldo reikalavimų

2020 m. rugsėjo 2 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariai Andrius Kupčinskas ir Sergejus Jovaiša birželio mėnesį kreipėsi į Kultūros ministeriją ir Kultūros paveldo departamentą (KPD), ragindami skubiai reaguoti ir imtis neatidėliotinų veiksmų dėl vykdomo kultūros paveldo objekto – Kauno sporto halės – niokojimo ir kapitalinio „atnaujinimo“ arba tiksliau vadinamojo „euroremonto“. 

Kauno m. savivaldybės užsakymu vykdomas paveldinės Sporto halės kapitalinis remontas, pritaikant ją daugiafunkciam centrui. Tačiau pagal SĮ „Kauno planas“ parengtą projektą vykdant remontą buvo nugriauti visi priestatai, stadiono pietrytinio įėjimo laiptai, taip pat išgriautos beveik visos pastato konstrukcijos, iš naujo perstatytas Sporto halės interjeras, neatpažįstamai keičiama ir fasadų architektūra. Halės stoglangiai virto nefunkcionaliomis aklinomis dėžėmis, nė iš tolo neprimenančiomis grakščių inžinieriaus A. Rozenbliumo stiklo formų.

Po KPD Kauno skyrius patikrinimo surašytas reikalavimas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui ir rangovui – UAB „Versina“ – nevykdyti Kauno Ąžuolyno sporto statinių komplekso sporto Halės tvarkybos darbų prieš tai negavus KPD leidimo. Pabrėžtina tai, kad Kauno m. savivaldybės administracija neatsižvelgė į visus departamento komisijos pateiktus pasiūlymus dėl vykdomų sporto Halės darbų. KPD Kauno skyrius toliau kontroliuos, ar tvarkybos darbai vykdomi pagal suderintą tvarkybos darbų projektą. Svarbu akcentuoti tai, kad Kauno sporto halės vertingosios savybės prieš rengiant naują tvarkybos darbų projekto laidą nebuvo patikslintos.

„Koktu matyti, kuo virsta geriausia 1939 metų Europos krepšinio čempionato arena, ir pikta dėl suderinto Halės „euroremonto“ projekto. Vienas svarbiausių tarpukario architektūros paminklų, 1939 m. turėjęs ir tarptautinį pripažinimą, privalo būti saugomas ir tvarkomas laikantis aukščiausių kokybės ir siekio išsaugoti paveldo vientisumą kriterijų. Tai – ypač svarbu jau turint pripažinimą europiniame lygmenyje su 2015 m. mūsų pelnytu Europos paveldo ženklu, ir toliau siekiant pasaulinio pripažinimo kelyje į UNESCO, kur vienas svarbiausių aspektų yra paveldo autentiškumas, unikalumas ir vientisumas“,  – teigia Seimo narys A. Kupčinskas.

Anot S. Jovaišos, kuris pats gerai mena šlovingas pergales, pasiektas su Kauno „Žalgiriu“ Sporto halėje, pastatą reikia įveiklinti. Tačiau turi išlikti jo autentiški elementai, originalios formos, taip pat įamžinta jo istorija, kad nekiltų abejonių dėl šio pastato kultūrinės ir istorinės reikšmės. „Dabar, panašu, Sporto halės remontas primena Eifelio bokšto dažymą, jei jis būtų pradėtas dažyti nuo bokšto apvertimo aukštyn kojomis“, – priduria Seimo narys.

Parašykite komentarą