Vyriausybė patvirtino paramos Baltarusijos žmonėms planą

Šiandien Vyriausybės pasitarime nutarta skirti 100 stipendijų studentų iš Baltarusijos studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose, 100 tūkst. eurų iš Vyriausybės rezervo humanitarinei pagalbai ir 200 tūkst. eurų – Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui.

Pasitarime taip pat pritarta siūlymams supaprastinti nacionalinių vizų išdavimo tvarką Baltarusijos Respublikoms piliečiams, kai į Lietuvą vykstama tarpininkaujant Lietuvos Respublikoje teisėtai veikiančiam juridiniam asmeniui arba vykstama į Lietuvos Respubliką ilgalaikiam buvimui, arba atvykstantieji yra nacionalinę vizą turinčio Baltarusijos Respublikos piliečio šeimos nariai.

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio žodžiais, „šiandien Vyriausybėje priimtas paramos Baltarusijos žmonėms planas yra svarbus paramos kaimyninės šalies gyventojams, kurie jau keletą savaičių nesusitaiko su neteisėtų rinkimų savo šalyje rezultatais ir dėl yra grubiai persekiojami bei baudžiami, ir solidarumo su jų siekiais ženklas. Tai yra pirmas, bet tikrai ne paskutinis toks Vyriausybės paramos žingsnis.“

Vyriausybės planas ir jam įgyvendinti skirtų priemonių sąrašas bus toliau pildomi ir tikslinami. Ministerijoms pavesta iki rugsėjo 8 d. pateikti pasiūlymus dėl papildomos pagalbos Baltarusijos žmonėms priemonių ir jų apimties, taip pat numatyti tam papildomų lėšų kitų metų valstybės biudžete. Tiksli Baltarusijos žmonėms teikiamos paramos apimtis paaiškės artimiausiomis savaitėmis.

Kad priimti sprendimai būtų įgyvendinti, ministerijoms duoti pavedimai dėl supaprastinto vizų išdavimo, dėl supaprastintos atvykusių Baltarusijos Respublikos piliečių patekimo į Lietuvos Respublikos darbo rinką tvarkos ir jų nepilnamečių vaikų mokymosi galimybių, dėl leidimų laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje išdavimo, siekiant supaprastinti šių dokumentų išdavimo procedūras aukštos profesinės kvalifikacijos užsieniečiams, ir kt.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės pagalbos Baltarusijos žmonėms plano įgyvendinimą koordinuoti pavesta Užsienio reikalų ministerijai.

Paramos Baltarusijos žmonėms plane numatytos tokios priemonės kaip pagalba represijų aukoms, gydymas ir reabilitacija, parama mokslui ir studijoms, pilietinės visuomenės iniciatyvoms, žiniasklaidai, aukštą pridėtinę vertę kuriančiam verslui, teisinė pagalba ir konsultacijos, lankstesnės vizų atvykstantiems į Lietuvą išdavimo procedūros.

Parašykite komentarą