Startuoja nemokama verslo pre-akseleravimo programa startuoliams „Startup Guide“

Negailestingos technologinių verslų išgyvenamumo tendencijos rodo, kad 9 iš 10 startuolių žlunga dar ankstyvoje stadijoje. Viena iš pagrindinių to priežasčių  –  verslo vystymo kompetencijų trūkumas. Siekiant išspręsti šias problemas „Startup Lithuania“ kartu su startuolių ekosistemos ekspertais sukūrė nemokamą ir visiems prieinamą verslo akseleravimo programą (angl. pre-acceleration program) „Startup Guide“ skirtą ankstyvos stadijos startuoliams ir potencialiems inovatyvių verslų kūrėjams.

„Daugybę metų organizuojame įvairius edukacinius renginius, teikiame konsultacijas ankstyvos stadijos ar potencialiems startuoliams ir pastebėjome keletą esminių problemų. Pirma, Lietuvos švietimo įstaigos skiria per mažai dėmesio ir resursų jaunųjų specialistų ugdymui apie inovatyvių, didelį plėtros potencialą turinčių verslų vystymą, kuo tai skiriasi nuo tradicinio verslo. Švietimo sistemoje trūksta visiems prieinamų praktinių mokymų apie verslo steigimo pradžią, problemos aktualumą, vertės pasiūlymo sukūrimą ar rizikos kapitalą, kitas investicijų pritraukimo galimybes.

Antra, matome, kad švietimo sistemoje trūksta tarpdisciplininio bendradarbiavimo, pavyzdžiui: internetinių technologijų, gyvybės mokslų specialistams, ypač trūksta bazinių žinių, verslo kūrimo kompetencijų. Dėl šios priežasties sukūrėme programą, kuri tikimės išspręs šias spragas ir padės startuolių kūrėjams lengviau komercializuoti aukštą pridėtinę vertę kuriančius produktus, pritraukti investicijas,“ – teigia Roberta Rudokienė, VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių plėtros padalinio „Startup Lithuania“ vadovė.

Virtualioje ir visiems prieinamoje mokymų programoje dalyviai mokysis kaip išgryninti turimą idėją ir sukurti jai vertės pasiūlymą, kaip parinkti tinkamą verslo modelį, atrinkti rinkas, kurioms yra skirtas produktas. Startuoliai ir potencialūs jų kūrėjai taip pat mokysis metodų, kaip ištestuoti kuriamą produktą su būsimais klientais, partneriais, kaip pritraukti investicijas ir plėsti verslą į kitas rinkas. Viso šios programos dalyviai turės išspręsti virš 100 užduočių, kurios apima skirtingas verslo vystymo temas. Baigę programą jos dalyviai gaus jų kompetenciją patvirtinančius sertifikatus.

Gytenis Galkis, akseleravimo programos „70Ventures“ partneris teigia, kad ši programa gali padėti būsimų startuolių autoriams pasitikrinti idėjas su potencialiais klientais prieš pradedant kurti technologinius sprendimus.

„Puiki iniciatyva skirta jauno verslo kūrėjams siekiant susigaudyti startuolių ekosistemoje ir įgyti reikiamų žinių efektyviai pradžiai. Mūsų akseleravimo programa, skirta brandesniems startuoliams, kasmet sulaukia apie 500-650 paraiškų iš kurių mes atrenkame 20-30 įmonių su kuriomis dirbame. Tai žinoma nereiškia, kad visos kitos yra per ankstyvos, tačiau tikrai didžioji dauguma įmonių nėra išgryninusi vertės pasiūlymo klientams, kainodaros arba komandos nėra pakankamai stiprios, kad pradėtume dirbti. Pre-akseleratorius gali padėti tokioms įmonės susigaudyti, pasitikrinti idėjų komercializavimo galimybes ir atsisakyti ne komercializuojamų projektų,“ – sako Gytenis Galkis.

Jam antrina ir Daiva Jankauskaitė, Lietuvos verslo angelų tinklo vadovė, kuri teigia, kad pre-akseleravimo programa palengvins jų ir startuolių darbą, nes neretai inovatyvaus verslo atstovai kreipiasi į verslo angelus ieškodami investicijų, nors dažnai patys nežino, kokio dydžio investicijos jie gali prašyti.

„Tikrai labai dažnas atvejis, kai į Lietuvos verslo angelų asociaciją kreipiasi jauni startuoliai, kurie dar neturi sukaupę pradinių žinių apie investicijų pritraukimo procesą ir jo metu kylančius iššūkius. Įkūrėjai nežino nuo ko pradėti, kur eiti, pas ką kreiptis, taip pat jie dažnai nesuvokia kokio dydžio investicijas turėtų ar galėtų pritraukti esamojoje stadijoje. Kadangi patys ne visuomet turime galimybes edukuoti startuolius, besikreipiančius į „LitBAN“, džiaugiuosi, kad „Startup Lithuania“ inicijavo tokios mokymų programos sukūrimą. Nuoširdžiai tikiuosi, kad startuolių įkūrėjai matys šios programos vertę ir skirs laiko bei atidžiai susipažins su programos turiniu. Esu įsitikinusi, kad tokia programa sukuria didelę vertę ir atveria galimybes imliam jaunimui bei palengvina darbą visiems: tiek patiems startuoliams, tiek investuotojams, ieškantiems patrauklių investicinių pasiūlymų,“ – tikina Daiva Jankauskaitė.

Apie Lietuvos startuolių ekosistemą:

„Startup Lithuania“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 1000 startuolių. 2019 metais šalies inovatyvūs verslai pritraukė per 170 mln. Eur investicijų iš vietos ir užsienio investuotojų, atsirado pirmasis vienaragis, kuriuo tapo dėvėtų rūbų pardavimo platforma „Vinted“. Pagal unicorns.lt pateikiamą informaciją, juridinį statusą turintys lietuviški startuoliai 2019 metais sumokėjo 87 mln. Eur mokesčių valstybei, o vidutinis atlyginimas startuolių įmonėse siekė 2,4 tūkst. eur. (Bruto).

Parašykite komentarą