Šviečiamoji gyvulininkystės programa vaikams

Startuoja Šviečiamoji gyvulininkystės programa, kuria siekiama prisidėti prie gyvulininkystės sektoriaus plėtros Lietuvoje skatinimo. Programos tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą gyvulininkyste.

Gyvulininkystės sektoriaus plėtrai Lietuvoje yra ne tik palankios gamtinės sąlygos,  bet ir  jau susiformavusios gyvulių auginimo tradicijos bei sukaupta nemenka patirtis. Gyvulininkystė yra sudėtinė žemės ūkio dalis, apimanti gyvulių auginimą ir jų naudojimą maisto, žaliavų, organinių trąšų gamybai bei kitiems žmonių poreikiams tenkinti. Dėl demografinės situacijos kaime (jaunuoliai masiškai palieka tėviškes) neišvengiamai ima trūkti žemės ūkio specialistų, ypač gyvulininkystės technologų. Siekiant skatinti domėjimąsi gyvulininkyste, gerinti dirbančiojo šioje srityje įvaizdį, vaikams ir jaunuoliams pristatoma gyvulininkystės šaką, sudarant galimybes susipažinti ūkininko ūkyje su perspektyviomis ir šiuolaikiškomis gyvulių auginimo technologijomis ir gyvulinės produkcijos perdirbimu. 

Vaikų piešiniuose – kaimo svarba, nauda ir ypatumai 

Viena iš Programos įgyvendinimo priemonių yra jos identiteto sukūrimas, pasitelkiant pačių vaikų išmonę. Todėl gegužės pabaigoje Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras (toliau Centras) paskelbė vaikų ir jaunimo piešinių su šūkiu konkursą „Gyvulininkystė ir aš“. Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai iš visos Lietuvos buvo kviečiami piešiniais ir šūkiais atskleisti tradicinės krašto gyvulininkystės ypatumus, naudą ir svarbą. Gauta apie 70 darbų, sukurtų įvairiausiomis priemonėmis: tapyba, grafika, aplikacija ir netgi pasitelkiant pagalbon kompiuterines programas. Darbai eksponuojami socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Gyvulininkystė ir aš“, kuri jau vienija apie 2 tūkst. šį projektą palaikančių narių.

Piešinių pagrindu buvo sukurtas Šviečiamosios gyvulininkystės programos logotipas ir išrinktas šūkis.

Naujų mokslo metų išvakarėse vaikų piešinius vertino komisija, kurią sudarė Žemės ūkio ministerijos, programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro, Aleksandro Stulginskio universiteto atstovai. Išrinkti konkurso „Gyvulininkystė ir aš“ nugalėtojai, kuriuos pasveikins ir įteiks prizus LR Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. 

Centras jau laukia paraiškų

 Rugsėjo 1- 25 d. renkamos ugdymo ir švietimo įstaigų, norinčių dalyvauti Programoje, paraiškos. Programos dalyviams parengtos mokymo medžiagos ir priemonės, skirtos vaikams ir jaunimui šviesti. Mokymo medžiaga rengiama atskirai darželinukams ir jų auklėtojams, pradinukams ir jų mokytojams bei vyresniems (5–8 klasių) mokiniams ir jų mokytojams. Visos priemonės bus pristatytos kiekvienai Programos dalyvei nemokamai. Planuojamos pažintinės-edukacinės išvykos į gyvulininkystės ūkius, ekskursijos po universitetų/institutų laboratorijas, susitikimai su gyvulininkystės specialistais. Šviečiamojoje gyvulininkystės programoje numatyta ir dalyvių savarankiška veikla, panaudojant pateiktą mokymo medžiagą bei priemones ir organizuojant vaikų bei jaunimo švietimo užsiėmimus (pamokėles, konkursus, kita). Visas veiklas ketinama užbaigti iki kitų metų gruodžio mėnesio.

 Šviečiamąją gyvulininkystės programą įgyvendina Žemės ūkio ministerija kartu su Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centru. Programa finansuojama iš Lietuvos Respublikos biudžeto asignavimų.

Parašykite komentarą