Vilniuje atidaroma tarptautinė paroda, pasakojanti apie Srebrenicos žudynes

Renginio tipas: Parodos atidarymas
Renginio data: 2015-09-15, antradienis
Renginio pradžia: 16:00
Renginio vieta: Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas

2015 m. rugsėjo 15 d., antradienį, 16 val. Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje vyks Bosnijos ir Hercegovinos Federacijos archyvo parodos „Srebrenicos pragaras“ atidarymas. Parodos pristatymas Lietuvoje organizuojamas Bosnijos ir Hercegovinos Federacijos archyvui bendradarbiaujant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru ir Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba.

Renginyje dalyvaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Lietuvos vyriausiasis archyvaras dr. Ramojus Kraujelis bei Bosnijos ir Hercegovinos Federacijos archyvo direktorius Adamiras Jerkovičius.

Tarptautinė paroda „Srebrenicos pragaras“ (angl. „Srebrenica Inferno“) Lietuvoje pristatoma minint 20-ąsias Srebrenicos žudynių metines. Ją sudaro 22 stendai, kuriuose eksponuojamos jau istorinėmis tapusios Bosnijos karo laikų nuotraukos, žemėlapiai su sužymėtomis kariuomenių judėjimo kryptimis ir vietovėmis, kur serbų pajėgos vykdė karo nusikaltimus, masinių Bosnijos musulmonų kapaviečių ir ekshumavimo vaizdai, aukų perlaidojimą ir jų atminimo įamžinimą liudijančios šių dienų nuotraukos. Bosnijos ir Hercegovinos Federacijos archyvas šią parodą parengė prieš kelerius metus ir jau eksponavo daugelyje šalių: Egipte, Turkijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Danijoje ir kitur. Po pristatymo Lietuvoje, kuris truks tik tris dienas (nuo rugsėjo 15 iki 17 d.), paroda iškeliaus į Moldovą ir Gruziją.

Bosnijos karas vyko nuo 1992 m. kovo iki 1995 m. lapkričio mėn., kai iš Jugoslavijos sudėties pasitraukusi Bosnija ir Hercegovina gynė savo nepriklausomybę nuo Serbijos agresijos. Karas nusinešė maždaug 150 tūkst. žmonių gyvybių, o beveik 2 mln. gyventojų tapo pabėgėliais. Tačiau didžiausias nusikaltimas žmoniškumui buvo įvykdytas 1995 m. liepos mėn. Srebrenicoje, kur buvo nužudyta daugiau nei 8 tūkst. beginklių vietos gyventojų. Nors nuo karo pabaigos jau praėjo dvi dešimtys metų, vis dar randama naujų masinių kapaviečių. Iki šiol buvo iškasta ir naudojantis DNR technologija identifikuota beveik 7 tūkst. aukų palaikų, surastų daugiau nei 300 žudynių vietų. Pagerbiant nužudytųjų atminimą, kasmet liepos 11 d. minima Srebrenicos aukų atminimo diena.

Parašykite komentarą