Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono komiteto 65-ajai sesijai

Gerbiami sesijos dalyviai,

sveikinu visus Vilniuje susirinkus 65-oje sesijoje, kur visi tikimės, kad Jūs priimsite strateginius sprendimus. Tai didelė parama kiekvienai šaliai, jie formuos ir nacionalinės sveikatos apsaugos kryptis.

Lietuvos artimiausio dešimtmečio sveikatos programa daugeliu aspektų yra susieta su Pasaulio sveikatos organizacijos Europos sveikatos politika. Šis globalus bendradarbiavimas, dalijantis šiuolaikiniais laimėjimais ir problemų sprendimu, nukreiptas į vieną tikslą – sveiką žmogų. Tai labai vertinga ir neįkainojama praktika.

Kaip neįkainojama yra kiekvieno žmogaus sveikata ir gyvybė nuo kūdikystės iki gilios senatvės.

Europos laukia nauji iššūkiai, susiję su sparčiai senėjančia ir besikeičiančia visuomene, su dideliais migrantų srautais.

Jie nėra lengvi kiekvienai šaliai atskirai, tačiau visiems kartu – įveikiami.

Mums aktualūs šios sesijos darbotvarkės klausimai ir dėl sveikatos sistemos Europoje prioritetų, ir dėl tabako kontrolės, tuberkuliozės prevencijos veiksmų. Pavadinčiau tai gyvybių išsaugojimo planu, kuris tiesiogiai susijęs su gyvenimo kokybe ir visuomenės pažanga.

Labai sveikinu Pasaulio sveikatos organizacijos kvietimą politikams, ypač sveikatos sistemos politikams, orientuoti sveikatos sistemas į visuomenę. Ji mus ragina aktyviau skatinti visus žmones siekti sveiko gyvenimo būdo. Tai vienintelis virusas, kuriuo kiekvienas turėtų užsikrėsti nuo vaikystės visam gyvenimui.

Puikiai suprantame, kad praktika orientuoti sveikatos sistemą vien į gydymą ir kovą su ligos pasekmėmis jau atgyveno. Europos fizinio aktyvumo strategija, kuri bus priimta šioje sesijoje, labai aktuali ir Lietuvai, mažinant sergamumą ir gerinant bendrą visuomenės sveikatą.

Sesijos dalyviams linkiu sėkmingo darbo visų žmonių labui ir aiškių tolesnės veiklos gairių.

Parašykite komentarą